Timp de sase zile (6-11 august), la Casa de Cultura din Alexandria, s-a desfasurat prima editie a Festivalului National de Teatru in limba romana pentru Adolescenti IDEO IDEIS. Festivalul, atat de necesar generatiei de adolescenti, s-a nascut din initiativa unor tineri dornici sa se exprime liber, sa interactioneze si sa aiba incredere intr-o echipa. IDEO IDEIS este un festival unde se promoveaza inainte de toate teatrul, insa in spatele a tot ceea ce se intampla, oamenii leaga relatii, se cunosc intre ei, au contact cu alte medii si traiesc noi experiente. Amintirile care raman dupa un festival sunt poate cele mai importante, pentru ca ele reprezinta adevaratele impresii asupra a ceea ce s-a intamplat.

Unsprezece trupe de teatru din toata tara au luat parte la o competitie stimulatoare, avand ocazia sa puna in scena piese ale unor celebri autori, sub privirile unui juriu exigent format din: Marcel Iures, Adrian Titieni, Voicu Radescu, Ana Margineanu, Mircea Constantinescu si Alex Mihail. In cadrul festivalului s-au desfasurat o serie de activitati precum: Atelierele de teatru sustinute de tineri studenti ai facultatilor din tara si Cinemateca tarzie - unde au fost proiectate filme din cadrul cinematografiei europene, premiate la mari festivaluri internationale.

"Festivalul IDEO IDEIS a iesit mai bine decat s-au asteptat multi pentru prima sa editie. A fost cu siguranta mult mai multa competitie decat la celelalte festivaluri si asta s-a simtit: piese foarte bune si oameni pregatiti (normal cu mici exceptii). In opinia mea calitatea pieselor dintr-un festival este criteriul cel mai important de validare a evenimentului, alaturi de juriu bineinteles, care a tratat premiile cu o deosebita seriozitate." - Tudor Lucanu, trainer in cadrul Atelierelor de teatru.

La conferinta de presa Marcel Iures, presedintele Festivalului IDEO IDEIS, a incurajat initiativa tinerilor organizatori - Asociatia Culturala T.E.T.A si Consiliul Local al Tinerilor Alexandria (C.L.T.A.). Presedintele Festivalului a atras atentia asupra necesitatii si importantei sprijinului venit din partea autoritatilor locale, exprimandu-si speranta in vederea continuitatii acestui festival si indrumand organizatorii sa puna accentul nu neaparat pe paternitatea ideilor, ci pe faptul ca ele exista si dau nastere initiativei.

Castigatorii primei editii a Festivalului National de Teatru in limba romana pentru Adolescenti IDEO IDEIS :

Premiul pentru cea mai buna regie - Tudor Lucanu - trupa MIMESIS, Iasi

Premiul pentru cea mai buna piesa - trupa MIMESIS, Iasi ("Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare)

Premiul pentru cea mai buna miscare scenica - trupa MORPHIA, Craiova

Premiul pentru cea mai buna coloana sonora - trupa MORPHIA, Craiova

Premiul pentru cele mai bune costume - trupa MORPHIA, Craiova

Premiul pentru cea mai buna scenografie - trupa MIMESIS, Iasi

Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal - Cristina Suteu - trupa HOOLEELOGANS, Timisoara

Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar - Catalina Mihai - trupa MORPHIA, Craiova

Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar - Alex Varninschi - trupa MIMESIS, Iasi

Premiul special al juriului - trupa MORPHIA, Craiova

Premiile IDEO IDEIS au revenit trupei YOUNG GIMMICKS din Arad si actorilor Ioana Ursu si Andrei Popescu - trupa MIMESIS, Iasi.

Festivalul a fost realizat cu contributia Primaria Municipiului Alexandria, Interdigital Alexandria, Studioul de Teatru Casandra, EuroCar Service Alexandria, Antena 1 Alexandria, Radio Semnal Alexandria, ANSIT, Millenium Communications, Gala Societatii Civile, Supradyn si Sister.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.