Pentru ca organismul sa functioneze eficient, acesta are nevoie de cantitati specifice de minerale si vitamine. Hai sa descoperim ce se intampla atunci cand in orga-nism exista o cantitate prea mare sau prea mica dintr-un mineral esential: calciul.

Calciul este un mineral vital

99% din cantitatea de calciu din organism se gaseste in oase si dinti, acest mineral fiind vital pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora. Un deficit de calciu pe termen lung produce osteoporoza, oasele devenind foarte fragile, existand un risc foarte mare de producere a fracturilor. Calciul este necesar in procesul de contractare a muschilor, reglarea batailor inimii si este implicat in formarea de cheaguri de sange.

Vitamina D

Aceasta vitamina este necesara organismului in procesul de absorbtie a calciului.Vitamina D se formeaza sub piele, sub influenta razelor solare. Aceasta vitamina se mai gaseste si in anumite alimente, precum ulei de ficat de cod, macrou, somon, oua si lapte.

Surse de calciu

Produse lactate (branza, iaurt, lapte integral/ semidegresat/ degresat, legume verzi, paine si cereale integrale)

Cele patru glande paratiroide sunt responsabile pentru reglarea nivelului de calciu din sange. Aceste mici glande, care sunt pozitionate in spatele glandei tiroide, detecteaza fluctuatiile in nivelul de calciu din sange. In momentul in care nivelul de calciu din sange scade, aceste glande secreta parathormonul (PTH). Rolul acestui hormon este de a mobiliza calciul din scheletul osos, pentru a fi reabsorbit prin rinichi sau de a absorbi mai mult calciu provenit din alimentele ajunse in intestin. Daca nivelul de calciu creste prea mult, secretia de PTH scade iar acesta revine la normal.

Hipocalcemia

Exista momente cand aceasta delicata balanta se dezechilibreaza, iar nivelul de calciu scade foarte mult. Acest fenomen poate fi provocat de o disfunctionalitate cronica a rinichilor, pancreatita sau probleme ale glandelor paratiroide, hiperparatiroidismul sau hiperparatiroidia, acestea nereusind sa mai produca destul parathormon.
Hipocalcemia (deficitul de calciu din sange) poate avea urmatoarele simptome: tetanie (spasme musculare) la maini, picioare si cateodata in gat, depresie, amorteala si furnicaturi in maini, picioare sau in jurul gurii. Daca nivelul de calciu este prea scazut este necesara administrarea de suplimente cu calciu si vitamina D.

Hipercalcemia

Ocazional, in sange se aduna prea mult calciu, cel mai adesea acesta fiind un efect secundar al unui cancer care s-a raspandit in oase.

Si o secretie excesiva de parathormon, produsa din cauza unei tumori aparute pe glandele paratiroide, poate fi o cauza a hipercalcemiei. Hipersecretia de PTH se poate produce ca o compensare a disfunctionalitatii unui alt mecanism care asigura echilibrul de calciu din organism, de exemplu atunci cand rinichii nu functioneaza cum trebuie sau atunci cand exista un deficit de vitamina D.

Excesul de calciu in sange poate avea urmatoarele simptome: dureri abdominale, greata, voma, constipatie, pierderea apetitului, sete excesiva sau, dimpotriva, refuzul de a bea apa, oboseala, slabiciune, pierderea in greutate. Hipercalcemia poate sta la originea unor pro-bleme serioase precum depresia, deshidratarea, fracturi ale oaselor, calculi renali, infarcturi.

Tratamentul se prescrie in functie de nivelul de calciu din sange, de simptome si de cauze. Uneori sunt necesare tratamente intravenoase pentru a scadea nivelul de calciu din organism. Daca sursa hipercalcemiei este o disfunctionalitate a glandelor paratiroide, este posibil sa fie necesara o operatie de indepartare a acestora.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.