Integrarea in Uniunea Europeana presupune deschiderea granitelor si libera circulatie a marfurilor. Insa, daca pana in anul 2007 Romania nu isi va securiza din punct de vedere sanitar- veterinar frontierele, importurile, exporturile si tranzitul de marfuri pe granita de est vor fi interzise. Aceasta a fost una dintre concluziile conferintei de presa de ieri a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Pentru aceasta este necesara infiintarea a opt posturi de inspectie la frontiera dupa standardele impuse de Comunitatea Europeana, cu o cladire pentru medicii veterinari, laborator sanitar-veterinar si o ferma de carantina. Banii sunt insa problema. Daca rectificarea bugetara nu va aduce in bugetul ANSVSA noua milioane de euro pentru urmatorii doi ani, aceste puncte de frontiera nu vor putea fi infiintate, iar Romania ar putea deveni tara inchisa atat pentru tranzitul de alimente, cat si pentru import si export. Cu toate acestea, Razvan Tiru, presedintele ANSVSA, se declara optimist. "Vom reusi, cu siguranta, ca pana in 2007 sa ne aliniem normelor impuse de UE".

Microcipuri pentru cai

Desi pana la sfarsitul anului trecut trebuia deja finalizat procesul de identificare a cabalinelor, pana in prezent doar 50% dintre cai au primit crotaliul. "Pentru cabaline au existat cateva probleme legate de incapacitatea proprietarilor de a achita microcipurile. Pretul de pe piata variaza intre 2 si 5 euro", a declarat dr. Maximilian Dragan


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.