In fiecare an, pe 15 August, la hotarul dintre vara si toamna, crestinii de pe toate meridianele praznuiesc "Adormirea Maicii Domnului", ziua in care Preacurata s-a asezat la dreapta Tatalui Ceresc.

La aceasta data pelerinii se indreapta smeriti spre lacasurile de cult ce poarta acest hram. Astazi, Sfinta Fecioara raspunde celor mai fierbinti rugaciuni ale credinciosilor. In aceste zile, romanul cu frica de Dumnezeu, da de pomana din roadele viilor si livezilor "pentru sufletele celor plecati". La tara, fetele aduna ultimele buruieni pentru leacuri si farmece de dragoste. Prin vraja, se leaga ciocul pasarilor, pentru a nu mai pagubi culturile. Incepe si scuturatul nucilor. Daca trandafirii infloresc in aceste zile, e semn ca toamna va fi lunga si imbelsugata. Pina la Sf. Maria Mica, de pe 8 septembrie, se insaminteaza griul de toamna. O alta traditie veche este ca dupa Sf. Maria barbatii sa renunte la palarie.

Suveranul Pontif, salvat de Fecioara de la Fatima

Se spune ca in ultimii 200 de ani, Fecioara Maria si-a facut aparitia in citeva locuri de pe glob, care au fost luate, apoi, cu asalt, de zeci de milioane de credinciosi convinsi de miracol. Pe 11 februarie 1858 Bernadette Soubirous, o fata de 14 ani, dintr-o familie de oameni sarmani care locuiau in Lourdes, o mica localitate la poalele muntilor Pirinei, aduna crengi uscate, impreuna cu sora ei si o prietena. Pentru ca suferea de astm, Bernadette a ramas putin in urma.

Deodata, dintr-o pestera, copila a auzit un vuiet. Cind s-a uitat mai bine, in fata ei se afla o femeie inalta, imbracata in alb si incinsa la mijloc cu o panglica albastra. Parea un inger. Fata s-a speriat grozav. A cazut in genunchi si a inceput sa plinga. Apoi a rupt-o la fuga. Acasa, nu a spus nimanui ce a vazut. A doua zi, insa, iar a fost nevoita sa mearga la cules de vreascuri. Timp de citeva zile ea s-a intilnit cu ingerul care i-a cerut sa se roage pentru pacatosi si sa-i indemne la pocainta. Pina la urma, Bernadette i-a povestit parohului din sat tot ceea ce i s-a intimplat si astfel, toata suflarea a putut afla de miraculoasa aparitie. In timp, "Fecioara de la Lourdes" a savirsit numeroase vindecari, primul caz fiind al unui barbat care orbise. Localitatea a devenit celebra de atunci, in prezent existind aici 30 de hoteluri, un aeroport si o biserica subterana in care incap 20.000 de credinciosi. In fiecare an, la Lourdes poposesc peste 5 milioane de pelerini.

Interesant este ca aici functioneaza un centru medical unde doctorii pot constata vindecarile miraculoase. Pe 13 mai 1917, fratii Jachinta (7 ani) si Francisco (11 ani) impreuna cu verisoara lor, Lucia dos Santos (10 ani) din Fatima, Portugalia erau cu oile la pascut. O furtuna naprasnica s-a iscat din senin, iar copiii, speriati, au inceput sa se roage, rostind "rozariul", o rugaciune catre Preacurata. Dupa ce un fulger a brazdat cerul, deasupra unui stejar a aparut o femeie invaluita in lumina. Plutea. Purta rochie, jacheta si o manta tesuta cu fire aurii. "E Sfinta Fecioara, ne apara de furtuna!", si-au zis copiii. Acestia au revenit acolo, in fiecare luna, pe data de 13, sperind ca Maica Domnului va aparea din nou. Dupa citva timp, pe 13 octombrie, Sf. Maria s-a aratat din nou.

Le-a promis copiilor ca va face o minune. Atunci s-au adunat peste 70.000 de oameni. Nimeni n-a putut s-o vada pe Fecioara, afara de cei trei copii. Era o zi ploioasa. A urmat "o minune", descrisa de unul dintre martorii oculari: "Ploaia a incetat, norii s-au risipit si soarele a aparut ca un disc de argint. Dintr-o data, a inceput sa tremure. Lumina s-a facut, galbena, verde, rosie, albastra si violeta. Am ramas muti de uimire cind soarele, rosu ca singele, se precipita spre pamint amenintind sa ne zdrobeasca. Dar si-a reluat locul pe cer. Fecioara facuse o minune." In ziua in care se sarbatorea Fecioara de la Fatima, pe 13 mai 1981, teroristul Mehmet Ali deschidea focul asupra Papei Ioan Paul al II-lea, in Piata San Pietro. Sfintul parinte a fost transportat de urgenta la spital, fiind salvat in ultima clipa. Suveranul Pontif a cerut apoi, ca glontul extras din el sa fie pus in coroana Fecioarei de la Fatima, fiind convins ca Ea l-a scos din ghearele mortii.

Preacurata s-a aratat in Busteni

In 1981, pe 24 iunie, Fecioara Maria a aparut si la Medjugorie, in apropiere de actuala Bosnia-Hertegovina. Sase copii au spus ca au vazut-o pe Maica Domnului urcind un deal. Ivanka, Mirjana, Vicka, Ivan, Marija si Iacov au revenit a doua zi. De atunci, ei primesc mesaje de la Fecioara, pe care le transmit, apoi, bisericii si lumii intregi. Intr-una din aparitiile sale, Maica Domnului le-a spus credinciosilor ca va lasa un semn mare ce va dovedi prezenta Ei. O mie de pelerini au putut zari pe cer o cruce luminoasa. Acestia au explicat si cum arata Sf. Fecioara: are ochii albastri, obrajii imbujorati, pe cap poarta o cununa din 12 stele. Sta asezata pe un nor si pare o fata de 17-20 de ani.

La marile sarbatori, Craciun sau Paste, imbraca o rochie aurita. Dupa ce timp de zece ani Vaticanul si episcopul de Mostar s-au indoit de fenomenul de la Medjugorie, la 21 ianuarie 1994, Papa Ioan Paul al II-lea, a spus: "Autorizati tot ceea ce priveste Medjugorie. Acolo este loc sfint!" Si Romania a avut parte de aparitii ale Fecioarei. La Seuca, in 1995, Maica Domnului i s-ar fi aratat Rozaliei Marian, o calugarita oarba. De numele Sfintei Maria se leaga si inaltarea Manastirii Caraiman, din Busteni. In urma cu mai multi ani, parintele Gherontie Puiu, a avut o viziune a Preacuratei, in timp ce se afla pe un deal aflat la poalele muntelui.

El spune ca Fecioara a aparut ca o lumina stralucitoare printre crengile unui brad batrin. Ea i-a cerut calugarului sa ridice, chiar acolo, un sfint lacas de inchinaciune. Gherontie a cazut in genunchi, s-a inchinat, apoi a promis ca va face intocmai. In citiva ani, preotul a reusit sa construiasca o manastire de o rara frumusete, ce poarta hramul "Inaltarea Sf. Cruci". Mii de turisti vin zilnic, fie iarna, fie vara si se roaga la poalele bradului unde a aparut Preacurata. Se spune ca cine crede cu adevarat si isi pune o dorinta, aceasta ii va fi indeplinita.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.