LEGISLATIE. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a propus, pentru a treia oara in acest an, noi modificari la Codul Muncii. Potrivit initiatorului, aceste reglementari vor fi adoptate inainte de sfarsitul lunii septembrie, prin ordonanta de urgenta.

Conform acestui proiect ce poate fi gasit pe site-ul www.codulmuncii.ro, angajatorul poate face concedieri fara sa mai aiba restrictii limitative pentru aceasta decizie.

In acest sens, la desfiintarea locului de munca, de exemplu, din cauza unor dificultati economice, acest lucru se va putea realiza "pentru orice motiv". In concluzie, angajatii pot fi dati afara mult mai usor, doar pentru ca exista un motiv real pe care patronul nu trebuie sa-l specifice explicit.

"Averea" a stat de vorba cu avocatul Andrei Savescu, specialist in Codul Muncii. Acesta ne-a declarat ca efectul modificarii legislatiei Muncii in acest sens va fi cresterea libertatii angajatorului. "Totusi, libertatea lui de a desfiinta locurile de munca pe care le-a creat nu va fi absoluta, ci va fi ingradita de un judecator, care va fi singurul in masura sa aprecieze caracterul real al desfiintarii unui loc de munca", a spus avocatul Andrei Savescu. Pe de alta parte, din Codul Muncii a fost scoasa prevederea ca angajatorul sa incheie contracte "part-time". Astfel ca, salariatii vor fi angajati si pentru o perioada de un sfert de ora pe zi, daca patronul are nevoie.

O alta reglementare prevede ca vechile carnete de munca sa ramana in vigoare pana la sfarsitul anului 2008.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.