Potrivit unui studiu privind sexualitatea cuplului, intre parteneri persista lipsa de comunicare privind disfunctiile sexuale.

In perioada 20 ianuarie-5 februarie 2005, Asociatia Romana pentru Medicina Sexualitatii (AMSR) si AB Research Group Romania au realizat un studiu-ancheta pe baza de chestionar. Scopul studiului vizeaza opiniile partenerilor de cuplu privitor la disfunctiile sexuale in randul populatiei feminine. Studiul intitulat "Opinii ale femeilor privind sexualitatea in cuplu" a fost realizat in Bucuresti, pe un esantion feminin cu varsta intre 30 si 60 de ani. El este integrat in campania de informare asupra sanatatii sexuale, ce se deruleaza intre 9 si 15 februarie.

Din raspunsurile formulate reiese ca, in comparatie cu barbatii (91%), 70% dintre femei considera ca viata sexuala in cuplu este importanta si chiar foarte importanta. O seara speciala acasa, cu partenerul (66%), un week-end romantic (51%) reprezinta situatii in care cuplul poate avea o experienta sexuala reusita.

INCIDENTA AFECTIUNILOR

In ceea ce priveste tulburarile sexuale, studiul scoate in evidenta ca in 43% dintre cupluri exista o problema de disfunctii legate de sexualitate, dintre care disfunctia erectila ocupa primul loc in topul incidentei. Disfunctiile erectile presupun doua componente: obtinerea erectiei si pastrarea acesteia. Cand apare una dintre aceste componente, si cu atat mai mult cand se instaleaza ambele, cuplul are o problema. In ceea ce priveste incidenta disfunctiilor erectile si varsta, studiul arata ca 61% dintre barbatii cu varsta intre 35 si 60 de ani au avut cel putin unul dintre cele doua simptome. Confruntarea cu disfunctii erectile are loc cand femeile au media de varsta 44 de ani si barbatii 47 de ani. Potrivit specialistilor, in continuare comunicarea in cuplu privind aceste probleme este deficitara. Femeile (45%) declara ca nu discuta cu nimeni acest subiect. Si mai grav, aceasta problema nu este abordata nici macar cu partenerul (44%). Aceste procente demonstreaza ca inca nu s-a inteles ca disfunctiile de ordin sexual sunt o chestiune a ambilor parteneri.

SOLUTIA: MEDICUL

Atat femeile, cat si barbatii apreciaza ca medicul este persoana cea mai credibila careia i-ar impartasi problemele cu care se confrunta. Tot medicul este in opinia repondentilor si persoana cea mai indicata sa furnizeze informatii despre medicamente pentru problemele de erectie. Din pacate, nu medicul este persoana la care se apeleaza pentru a comunica prioritar in cazul aparitiei unor asemenea episoade in cuplu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.