De cativa ani buni, cinematografia autohtona cucereste premii peste premii la festivalurile internationale de prima mana precum Berlin sau Cannes. Evident, aceste premii sunt insotite de elogii in presa internationala, jurnalistii straini considerand la unison ca cinematografia romana se schimba in bine de la an la an. Cu toate acestea, tinerii regizori care fac performante peste hotare inca nu reusesc sa-i aduca pe romani in salile de cinema. Este un paradox cu care deja ne-am obisnuit.

Asa s-a intamplat si in cazul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu" nereusind sa aduca in salile de cinema din tara decat 28.535 de spectatori, in ciuda presei de exceptie si a promovarii sustinute. Si totusi, in 2005, filmul lui Puiu a fost filmul autohton cu cel mai bun box-office, potrivit Anuarului CNC. Din pacate, dupa anul 2002, nicio pelicula romaneasca nu a reusit sa treaca pragul de 100.000 de spectatori, doar "Orient Express" in regia lui Sergiu Nicolaescu situandu-se aproape. Asta in conditiile in care din 2002 si pana in prezent, numarul biletelor vandute a scazut de la 5,3 milioane la 2,8 milioane.
"Margo" deschide seria premierelor

Or, in aceasta situatie, provocarea premierelor de toamna este cu atat mai mare. Primul film care intra in cinematografe, la 1 septembrie, este "Margo", in regia lui Ioan Carmazan. Filmul prezinta povestea unei fete fortate de tatal vitreg sa se prostitueze. Destinul lui Margo (Cristina Cioran) este schimbat de un fotograf care se indragosteste de ea. Din distributia filmului fac parte Paula Chirila, Anca Sigartau, Gina Pistol si Maia Morgenstern.
Greii anului, foc cu foc

De la jumatatea lunii septembrie si pana pe 13 octombrie, vor intra in salile de cinema trei premiere de exceptie: "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", regia Catalin Mitulescu (15 septembrie), "A fost sau n-a fost?", regia Corneliu Porumboiu (29 septembrie) si "Hartia va fi albastra", in regia lui Radu Muntean (13 octombrie). Filme premiate la Cannes si TIFF sau prezentate la Locarno. In ciuda premiilor internationale, cei trei regizori ai "noului val" vor avea de infruntat absenteismul din salile de cinema. Astfel, diferenta va fi facuta la nivelul politicilor de promovare a filmelor.

Asaltul vedetelor de televiziune

In lunile octombrie si noiembrie, salile de cinema vor fi asaltate de vedete de televiziune. Prima premiera este regizata de Iura Luncasu. Filmul "Lacrimi de iubire", ce va avea premiera pe 20 octombrie, ii aduce pe marile ecrane pe "eroii" telenovelei de la Acasa TV, Adela Popescu, Dan Bordeianu sau Constantin Cotimanis. Cel de-al doilea film plin de vedete de televiziune este "Trei frati de belea", noua productie marca Vacanta Mare. Dupa "Garcea si oltenii", Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu vor sa umple din nou salile de cinema, provocarea lor urmand a fi lansata pe 10 noiembrie. Intre cele doua filme, va fi lansat si lungmetrajul "Si totul era nimic" (27 octombrie), in regia Cristinei Nichitus, care a obtinut un credit de aproximativ noua miliarde dupa concursul CNC. Din distributia filmului fac parte Anca Sigartau, Adriana Titieni si Catalina Mustata.

Anul acesta, au rulat deja in cinematografe "Legaturi bolnavicioase" in regia lui Tudor Giurgiu (lider cu 22.000 de spectatori), "Pacala se intoarce", regia Geo Saizescu si "Azucena" de Mircea Muresan.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.