Mai multe judete ale tarii, din centru, sud si est, au fost afectate de ploile abundente cazute in ultimele doua zile.

Cea mai grava situatie este in judetul Suceava, unde peste 80 de gospodarii erau ieri sub ape. Efectele fenomenelor meteorologice au fost resimtite si in Dolj si Olt, unde mai multe localitati au ramas fara curent, iar trei linii electrice si 12 posturi de transformare au fost avariate. De asemenea, intensificarile vantului au produs pagube insemnate si in judetul Arges.

Comuna Arbore din Suceava, din nou ravasita de ape
La nici o luna si jumatate de cand inundatiile au facut 11 victime in Arbore, ploile au provocat din nou importante pagube in aceasta comuna. In numai cateva ore de la inceperea potopului, zeci de locuinte din satele Arbore si Clit au fost inundate, inregistrandu-se importante pagube materiale.

Primarul comunei Arbore, Gheorghe Tiron, a spus ca la intrare in comuna Arbore s-a format o acumulare de apa, peste 200 de gospodarii fiind afectate de apele paraului Clit si de caderile de apa de pe versanti. Primarul a precizat ca viitura a inundat 77 de case si 149 de gospodarii, pagubele fiind in curs de evaluare. Autoritatile locale se tem ca apele paraului Clit, umflate de ploaie, ar putea sa inunde mai multe zone locuite ale comunei. Primarul spune insa ca de aceasta data s-a reusit atentionarea la timp a persoanelor care locuiesc in zonele cu risc ridicat de inundatii, acestea parasindu-si locuintele si incercand sa-si salveze din calea apelor agoniseala de-o viata. Autoritatile judetene spun ca ploile din ultimele zile au inundat 14 localitati sucevene, insa cea mai afectata ramane comuna Arbore. Dan Coman

Constanta a intrat la apa

O ploaie puternica insotita de vant, tunete si fulgere a provocat, ieri, in municipiul Constanta, inundarea mai multor strazi, bulevarde si zeci de magazine. Cerul s-a intunecat brusc si a inceput sa ploua puternic, cu tunete si fulgere. Turistii au fugit care unde au putut, plaja din Mamaia ramanand pustie in doar cateva minute. Cartiere intregi din oras au fost inundate, iar apa a patruns in zeci de magazine din centru, desi oamenii au pus saci cu nisip la intrare. Aceeasi situatie s-a inregistrat la Mangalia si in restul statiunilor de pe litoral.

Pompierii militari au intervenit in Galati si Tecuci
Ploile torentiale cazute ieri dimineata au dus la inundarea mai multor zone din municipiile Galati si Tecuci, facand necesara interventia pompierilor militari.

"Au fost inundate patru strazi din Valea Orasului (n.r. - cartier al municipiului Galati cu retea de canalizare veche), pompierii fiind nevoiti sa intervina cu patru autospeciale pentru indepartarea apei pluviale", a declarat seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Galati, Viorel Zaharia. In Tecuci, in numai doua ore sau inregistrat 45,8 litri de apa pe metrul patrat. "Canalizarea municipiului Tecuci nu mai poate face fata ploilor abundente, iar apa balteste pe strazile din oras. Deocamdata, nu s-au semnalat situatii deosebite, insa prefectul Mihai Capra a cerut Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa fie pregatit sa intervina, in caz de necesitate", a afirmat, corespondentului Emanuela Turcu, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati.

Circulatie intrerupta

Circulatia feroviara intre localitatile Padureni si Putna din Moldova, de pe linia de cale ferata Adjud - Marasesti, a fost inchisa ieri dimineata dupa ce un podet a fost inundat. Doua trenuri care circulau de la Suceava spre Marasesti, respectiv de la Suceava la Bucuresti Nord, cu ramura de la Piatra Neamt, au fost oprite in statia Pufesti. "Personalul feroviar s-a deplasat la fata locului pentru a analiza situatia si pentru a gasi o solutie de remediere, astfel incat circulatia trenurilor sa fie reluata in cel mai scurt timp", se arata intr-un comunicat al CFR.

Ploile nu se opresc

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, in continuare, avertizari de tip nowcasting (de scurta durata) pentru judetele Suceava, Prahova, Buzau, Bacau si Vrancea. "Urmare a precipitatiilor cazute, s-au semnalat depasiri ale cotelor de atentie pe raurile Suceava, Ramnicu Sarat si Solonet, iar pe paraiele Ramna si Milcov s-au inregistrat depasiri ale cotelor de inundatie", a informat Ministerul Mediului.

87 milioane de euro pentru dotarea echipajelor de interventie

Inspectoratele pentru situatii de urgenta din intreaga tara ar putea beneficia de dotari in valoare de peste 87 milioane de euro, consiliile judetene din regiunile de dezvoltare ale Romaniei trebuind sa se asocieze pana in luna decembrie pentru a accesa programele europene. Potrivit generalului Vladimir Secara, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, sumele obtinute vor fi destinate dotarii statiilor de ambulanta si de pompieri cu echipamente moderne. "La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est este disponibila o finantare de 14 milioane de euro, cea mai mare din tara. Distributia banilor s-a facut in functie de numarul de locuitori, veniturile lor si infrastructura existenta", a declarat generalul Vladimir Secara.

"Echipamentele vor veni la sfarsitul anului acestuia si anul viitor. Vom avea la sfarsitul proiectului o suta de masini moderne de pompieri, dotate cu echipamente de prim-ajutor si descarcerare. De asemenea, vor veni 300 de ambulante noi, dintre care o suta vor fi dotate cu echipamente complexe. Cele 400 de echipaje vor putea interveni in caz de accidente colective, accidente chimice si chiar nucleare", a subliniat, la randul sau, dr. Raed Arafat, presedintele Comisiei de medicina de urgenta si dezastre din cadrul Ministerului Sanatatii. De asemenea, se vor inmulti punctele de plecare a echipajelor de interventie. Acestea nu vor fi cantonate doar la nivelul marilor orase, ci si in localitati mai mici. Autoritatile sustin ca, gratie noilor dotari, vor scadea timpii de raspuns al echipajelor de interventie, pana la standardele europene in domeniu: opt minute pana la primul ajutor calificat in caz de accident, 15 minute pana la reanimare si 15 minute pana la interventia pompierilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.