Incepand de luni si pana pe 19 august, localitatea Sfantu Gheorghe din Delta Dunarii va gazdui manifestarile celei de-a treia editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul. Festivalul, ce are un caracter competitiv, pune la bataie premii in valoare de 21.000 de dolari, valoarea Trofeului festivalului fiind de 10.000 de dolari. Dupa ce s-au anuntat filmele incluse in competitia scurtmetrajelor de fictiune si animatie, organizatorii anunta si filmele selectionate in competitia lungmetrajelor, adica cele care lupta pentru Trofeul festivalului.

Bahman Ghobadi - presedintele juriului

Anul acesta, criticul Alex Leo Serban a ales sapte filme care au participat la festivaluri internationale, precum Cannes si Berlin. Printre ele se numara si debutul in lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase", prezentat anul acesta la Berlinala.

Citeste si:

El va concura cu "Batalla en el cielo", regia Carlos Reygadas (Mexic, prezentat la Cannes 2005), "Heavenīs Door" de Swel& Imad Noury (Maroc, prezentat la Berlin 2006), "The Iceberg", regia Dominque Abel, Fiona Gordon si Bruno Romy (Belgia/Franta, premiat la Molodist), "Offside" de Jafa Panahi (Iran, Ursul de Argint la Berlin 2006), "Mutual Appreciation" de Andrew Bujalski (Statele Unite) si "Peindre ou faire līamour" de Arnaud si Jean-Marie Larrieu (Franta, prezentat la Cannes 2005). Presedintele juriului sectiunii de lungmetraj este regizorul iranian Bahman Ghobadi, castigatorul Trofeului Anonimul 2005.

Generatia asteptata

Invitatul de onoare al festivalului este un personaj colectiv, "Generatia asteptata", format din tinerii regizori romani care s-au afirmat in ultimii ani peste hotare. In cadrul acestui program, vor fi proiectate lungmetrajele: "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu, "A fost sau n-a fost?", in regia lui Corneliu Porumboiu, "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean si "Fix alert", in regia lui Florin Piersic jr, mediummetrajul "Marilena de la P7" de Cristian Nemescu si scurtmetrajele "Curcanii nu zboara" de Cristian Mungiu si "Canton", in regia lui Constantin Popescu.