Lumina soarelui de vara arde pielea atat la mare, cat si la munte. Cei mai expusi sunt cei care stau la plaja, dar si cei care lucreaza mult in aer liber - constructori, agricultori, marinari. Apa, nisipul sau iarba reflecta lumina si contribuie la intensificarea arsurii. Dupa o baie de soare ne inrosim, pielea ne ustura mai multe ore, uneori apar basici si apoi tegumentul se descuameaza, fenomen insotit de mancarime puternica. Celulele epidermei se inflameaza, se umfla, capilarele se dilata si apare inrosirea, limita dintre epiderm si derm se desface, prin aparitia unor microvezicule care au sa se uneasca, iar melanocitele, celulele care formeaza pigmentul, sunt stimulate sa intre in actiune. Bronzarea reprezinta reactia de aparare a suprafetei cutanate la lumina, asa cum batatura piciorului este reactia de aparare la frecare.

Inrosirea apare cu sase ore intarziere

Arsura este o reactie fototoxica acuta si intarziata a tegumentului expus la soare fara protectie la ultraviolete. Inrosirea pielii apare la cateva ore de la expunere si atinge maximul dupa sase ore, reactia intinzandu-se de-a lungul a 24 de ore. De aceea, de multe ori nu apreciem corect gradul arsurii solare si suntem tentati sa exageram. Eritemul intens este insotit de multe ori de edem si de durere. Cei care au exagerat acuza de multe ori durere de cap, greata, frisoane, puseu febril, senzatie de slabiciune sau de rau, puls accelerat. Cele mai traumatizate zone sunt extremitatile: umerii si decolteul, datorita pozitiei bipede, chelia, nasul, buzele, marginea superioara a urechilor, dar si fetele dorsale ale picioarelor. Cand cineva adoarme la soare, suferinta apare evident pe suprafata supraexpusa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.