Data de intrare in vigoare a legii tinerilor a fost amanata cu aproximativ trei luni, pana la 1 ianuarie 2007, din cauza lipsei fondurilor necesare pentru realizarea activitatilor prevazute de actul normativ.
Proiectul urma sa fie aplicat incepand cu 24 septembrie, dar termenul a fost amanat pana la inceputul anului viitor, printr-o ordonanta aprobata, miercuri, de guvern.

Legea urma sa intre in vigoare in 60 de zile de la data publicarii in "Monitorul Oficial", insa in bugetul de stat, respectiv in bugetele locale pentru 2006 nu au fost prevazute finantarile necesare pentru realizarea activitatilor prevazute de lege, precizeaza executivul.
Actul normativ reglementeaza cadrul juridic necesar asigurarii de conditii adecvate integrarii socio-profesionale a tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani, conform necesitatilor si aspiratiilor acestora.

Printre facilitatile economice pe care legea le stabileste in beneficiul tinerilor se numara alocatiile financiare nerambursabile pentru stimularea accesului tinerilor la servicii de consultanta specifice demararii unei afaceri, sprijin pentru infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii si pentru realizarea de investitii, prin programe de creditare preferentiala, cu prioritate in mediul rural si in zonele geografice cu nivel economic scazut.

De asemenea, "legea amanata" mai stabileste o serie de facilitati sub forma de reduceri de taxe si impozite, pentru o perioada de cel putin un an calendaristic, pentru societatile comerciale infiintate de tinerii absolventi, indiferent de nivelul studiilor acestora.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), Karoly Borbely, solicitase respingerea legii tinerilor, precizand ca institutia pe care o conduce a propus un proiect de lege din care nu s-au pastrat decat anumite prevederi.

Unul din aspectele care se regasesc in actuala lege si cu care conducerea ANT nu este de acord se refera la varsta. Astfel, "tinerii" sunt persoanele cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani, in vreme ce propunerea ANT acorda acest statut doar persoanelor cu varste intre 14 si 29 de ani, dupa modelul european.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.