Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a finalizat proiectul de Hotarare a Guvernului prin care Sala Palatului trece in administrarea sa din cea a Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), informeaza Mediafax

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, si-a aratat inca din luna mai interesul de a trece Sala Palatului din administrarea RA-APPS in cea a MCC, pentru a fi transformata in primul "mall cultural" din Romania, proiect evaluat la zece milioane de euro.
MCC si-a luat angajamentul de a transforma Sala Palatului in Centrul Cultural "Sala Palatului", prin restaurare, modernizare si consolidare, acesta fiind si principalul motiv al transferului intre cei doi administratori. Potrivit estimarilor MCC sunt necesare in primul rand lucrari la structura de rezistenta si la tavan, in sala de spectacol, la acustica si electro-acustica salii si mobilierul acesteia.

Imobilul este utilizat in prezent pentru activitati legate de organizarea de spectacole, expozitii, proiectia de filme, activitati comerciale, jocuri distractive si de noroc, organizarea si desfasurarea de servicii pentru conferinte si congrese etc. Noul centru va fi o institutie publica in subordinea MCC, cu statut de monument istoric, condus de un director general numit prin ordin al ministrului Culturii.

Odata cu Sala Palatului, MCC va prelua si alte cinci spatii situate pe strada Valeriu Braniste, precum si bunurile aferente din aceste cladiri si personalul, precizeaza sursa citata. Cei 125 de angajati ai Salii Palatului vor fi examinati de MCC, in vederea trecerii lor la viitorul Centru Cultural.

In urma transferului, MCC va suporta si cheltuielile curente si de capital ale Centrului. Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Centrului pe anul 2006 vor fi suportate din bugetul MCC, in limita sumei de trei milioane lei.

MCC a precizat ca va prelua de la RA-APPS si contractele de inchiriere pentru spatiile din Sala Palatului, jumatate dintre cele zece, pentru ca restul expira anul acesta. Pe langa faptul ca noul Centru Cultural "Sala Palatului" va rezolva problema lipsei unui spatiu adecvat pentru concerte in Bucuresti, constructorii sunt presati de septembrie 2007, atunci cand vor trebui sa livreze lucrarea pentru Festivalul Enescu.

Planurile MCC pentru Centrul Cultural includ si construirea unui amfiteatru langa cladire (pe locul unde este acum o parcare), extinderea Muzeului National de Arta al Romaniei (care este legat de Sala Palatului printr-un coridor ce merge din Sala Tronului pana la fostul prezidiu de congrese) si chiar o eventuala mutare a Centrului National al Dansului, subliniaza sursa citata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.