Reprezentantii industriei turismului spun ca acest sector mai are o sansa. Berceanu a lasat de inteles ca viitorul sef ANT va proveni din asociatiile de profil. Institutia ramane tot la MTCT

Se pare ca intalnirea cu ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, a mai dat putina roseata in obrajii asociatiilor de turism din Romania. Asta cu atat mai mult cu cat ministrul de resort a lasat sa se inteleaga ca viitorul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism are cele mai mari sanse sa fie unul din randul asociatiilor prezente la intalnire. Astfel, in urma solicitarii lui Berceanu de a primi propunerile asociatiilor pana la sfarsitul saptamanii, ne putem astepta ca "pe vineri sa avem un raspuns in ceea ce priveste sefia ANT", ne-a spus Paul Marasoiu, presedintele Romanian Convention Bureau.

ANT - un "organism amputat"

In urma intrevederii de la inceputul saptamanii, toate asociatiile reprezentative din sectorul turistic, "in deplina consonanta, remarca deschiderea si sinceritatea dovedita inca de la inceputul intalnirii de catre Radu Berceanu in abordarea problematicii industriei ospitalitatii", remarca un comunicat al RCB, asociatie care promoveaza turismul de business in Romania. Potrivit asociatiilor de turism, subiectele discutate au vizat elemente de reprezentare, de strategie si de natura organizatorica, dialogul generat fiind deosebit de transant si pertinent de ambele parti.

"Evaluand alternativa modificarii modului de organizare a actualei Autoritati Nationale pentru Turism, in raport cu conditiile concrete administrativ-politice, s-a convenit ferm si irevocabil ca se va pastra actuala apartenenta a ANT la MTCT, dar ca se va consolida substantial importanta ANT in structura si activitatea generala a ministerului", se mai arata in comunicat. Potrivit lui Marasoiu, in momentul de fata ANT este un organism "amputat", chiar daca reorganizarea Autoritatii va fi una de succes, acesta va fi "doar varful minuscul al unui aisberg, pentru care trebuie facute o multime de lucruri pentru a revigora turismul autohton".

MTTC in loc de MTCT?

De asemenea, in timpul discutiilor, Berceanu a subliniat ca, in raport cu importanta pe care o va acorda turismului, ministerul s-ar putea numi "al turismului, transporturilor si constructiilor". Pastrarea ANT in aceeasi forma de organizare a fost acceptata de reprezentantii asociatiilor din turism, pe de o parte intelegand limitele de actiune in demersul de restructurare a unei entitati in cadrul Guvernului, si pe de alta parte, preluand mesajul serios si ferm al ministrului Berceanu privind impunerea neconditionata a industriei ospitalitatii ca ramura prioritara a economiei nationale si ca virtual motor de dezvoltare durabila.

Presedinte al turismului, din bransa

Un alt aspect expus de reprezentantii asociatiilor din turism a fost nevoia de crestere a nivelului de reprezentare a ANT in cadrul Guvernului, care sa fie asigurata atat prin viitorul presedinte ANT desemnat, cat si prin insusi ministrul de resort, "numai astfel putand sa fie definita corect importanta si prioritatea domeniului si sa fie adusa in actualitate ipostaza de ramura prioritara a economiei nationale, declarata dar neconcretizata pana in prezent. Ministrul Berceanu a subliniat necesitatea ca pozitia de presedinte ANT sa fie ocupata de o persoana care sa provina din turism, sa aiba o cunoastere profunda si detaliata a particularitatilor domeniului bazata pe o relatie directa cu activitati de turism curente, si sa fie recunoscuta si acceptata de organismele profesional-patronale reprezentative ale turismului", mai arata comunicatul asociatiilor reprezentative.

Ministrul a solicitat in acest sens sa primeasca in urmatoarele zile propunerile mediului profesional-patronal pentru ca o evaluare si o decizie in cunostinta de cauza sa poata fi facute in cel mai scurt timp.

Birouri de turism ale Romaniei in strainatate

Au fost, de asemenea, atinse problemele specifice multiplelor sectoare ale turismului, intre acestea numarandu-se si nevoia redefinirii conceptuale a litoralului, situatia plajelor, calitatea procesului de invatamant specializat, insuficienta resurselor umane real calificate la standarde europene, definirea conceptelor corecte de produs turistic si promovare. Nu au fost de neglijat nici discutiile referitoare la amplificarea si consolidarea activitatii birourilor de turism ale Romaniei in strainatate, coerenta relatiei cu administratiile locale si implicarea acestora in dezvoltarea turismului, investitiile private si publice, precum si corelarea acestora cu elemente de strategie.

Stoparea activitatilor ilicite in domeniu, sporirea exigentelor de clasificare si omologare a structurilor de primire turistica au fost si ele subiecte dezbatute la mult-asteptata intalnire. Asociatiile profesional-patronale reprezentative la nivel national in domeniul turismului isi exprima deplina satisfactie fata de calitatea si tinuta profesionala si politica a acestei intrevederi, incheie comunicatul reprezentantilor turismului autohton.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.