In timp ce in Romania oamenii se feresc de blocuri, proprietatea tip condominium ramane extrem de apreciata in nordul Americii.

Ritmul dezvoltarii industriei ramane alert pe continentul nord-american, in ciuda previziunilor sumbre ale analistilor imobiliari.
Industria condominiurilor a explodat in Canada ultimilor ani cu mii de unitati dezvoltate. Epicentrul e la Toronto, cu 17.000 de noi condominiuri vandute in 2005, dublu fata de Miami, care cu 7.500 de unitati se plaseaza pe locul al doilea. Practic, acesta este un record absolut atat pe continentul american, cat si in intreaga lume.

Desi economistii au prognozat o stagnare a pietei analizate, s-a intamplat exact opusul. Ultimul raport al Asociatiei Constructorilor de Locuinte din Toronto apreciaza ca vanzarile de condominiuri din aprilie au reprezentat 44% din totalul unitatilor noi vandute pe piata imobiliara, depasind considerabil media de 25%.

Exista si semne clare care indica faptul ca dezvoltatorii se asigura impotriva riscurilor, unul dintre ele fiind comisioanele peste media pietei oferite agentilor. De exemplu, dezvoltatorul unui ansamblu de lux din centrul metropolei ofera agentului 5% comision (fata de cel standard de 2,5, maximum 3%) pentru fiecare vanzare. Pentru plasarea unui penthouse dintr-un ansamblu situat in apropierea lacurilor sau parcurilor, agentul primeste in saptamana urmatoare un comision de 4,5%.
Pana la finele acestui an se estimeaza ca 14.700 de unitati vor fi terminate si gata pentru a fi ocupate.

Efectele lansarii unui numar din ce in ce mai mare de condominiuri nu se vor vedea pana anul viitor, cand unii economisti au avertizat ca exista un risc foarte mare ca piata sa se aglomereze. Chiar daca se pastreaza vechiul procent de 25%, numarul condominiurilor vandute nu vor fi suportate din punct de vedere demografic. Conform companiei de cercetare Clayton Research, in fiecare an, piata imobiliarelor va livra 3.000 de condominiuri peste cerere in urmatorii ani. Cand investitorii nu isi pot vinde unitatile, au tendinta sa se debaraseze de ele. Preturile piperate ale caselor sunt considerate insa salvarea condominiurilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.