TVR 1 prezinta asta-seara, de la ora 20.20, un documentar de exceptie, realizat de jurnalista romana Irina Szasz cu si despre Dalai Lama. Interviul Irinei Szasz a fost realizat in urma cu un an si jumatate, dupa o munca prealabila de un an.

Jurnalista a intrat, mai intai, in contact cu casa regala tibetana, aflata in exil in nordul Indiei, la Dharamsala, de mai bine de 40 de ani. A fost o corespondenta minunata si, cu perseverenta, Irina Szasz a avut sansa de a fi introdusa in agenda Sfintiei Sale, Dalai Lama. A fost chemata in India cu trei zile inaintea datei interviului si a ramas acolo 14 zile. Apoi a stat aproape o luna de zile la granita cu Tibetul, intr-o manastire budista, unde a intalnit o lume spectaculoasa si s-a simtit ca acasa. In timpul cat a stat in India si la granita tibetana, jurnalista s-a vazut cu initiati, calugari, dar si cu localnici. A vazut cum Dalai Lama isi consulta oracolele umane, a vazut celebrele dansuri lamaiste, a vazut biblioteci in care se pastreaza miraculos cultura acestui popor.

Interviul propriu-zis a avut loc in Palatul Regal din Dharamsala, unde ziarista a avut privilegiul sa il vada pe Sfintia Sa, inainte de inceperea interviului, luandu-si ramas bun intr-o ceremonie plina de fast de la calugarii sai personali - peste 150. Interviul, aprobat initial pentru 45 de minute, s-a prelungit cu peste o ora.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.