Nu vorbim despre un trend ci despre o necesitate. Oamenii au nevoie de schimbare si aceasta poate incepe sau termina cu schimbarea locuintei.

Motivul "mutarii" este unul cat se poate de intemeiat, pentru ca nu este o placere foarte mare sa scoti din buzunar bani pentru a achizitiona si amenaja o noua locuinta, incat sa corespunda atat nevoilor tale, cat si criteriilor functionale si celor estetice.

In aceasta situatie, la intrebarea "Cat costa sa ne mutam?", Wall-Street a facut o analiza care se poate usor adapta in functie de criteriile dupa care se ghideaza un "cumparator".

In primul rand, trebuie identificat scopul pentru care se achizitioneaza proprietatea si a cerintelor carora aceasta trebuie sa le corespunda. "Spre exemplu, o familie cu copii este greu de crezut ca vor fi satisfacuti de o locuinta intr-o zona fara scoli sau spatii verzi, o persoana fara autoturism va dori o pozitionare intr-o zona bine deservita de transportul public. De asemenea imobilul trebuie sa corespunda nevoilor pe termen lung ale unei familii", precizeaza pentru Wall-Street, avocatul George Lipanescu, senior legal consultant la Avocatnet.ro.

Daca nu avem asigurata o suma care sa acopere cheltuielile pentru achizitionarea apartamentului si pentru lucrarile auxiliare, primul lucru pe care il putem face este sa apelam la varianta creditului imobiliar. Desi obositor, trebuie sa facem o selectie a celor mai avantajoase oferte de credite imobiliare ale bancilor. Un fapt benefic este acela ca majoritatea bancilor din Romania si-au indreptat atentia catre aceste nevoi ale clientilor. De la creditul imobiliar Alpha Housing, oferit de Alpha Bank, care ofera posibilitatea obtinerii unui credit cu dobanda fixa pe primii doi ani, sau cel pe 5 sau 7 ani, cu rata lunara calculata ca pentru unul pe 30 de ani, pana la creditul imobiliar al BCR, cu un termen de maxim 20 de ani si cu o dobanda in euro, de 8.9%, si pana la creditul "Casa Ta", de la Raiffaisen Bank, cu o dobanda fixa de 6.9%, suma minima creditata fiind de 5.000 de euro, ofertele curg. Daca ne gandim mai bine, principala cerinta a bancilor este sa fim majori si sa avem cel putin un an de vechime in cartea de munca, pentru ca la capitolul variante de credite imobiliare, acestea sunt mai mult decat diversificate.

"Cea mai buna oferta" vine...cautand

Acum, cu banii in buzunar, facem pasul urmator, care consta in stabilirea unui contact cu una sau mai multe agentii imobiliare in cazul in care nu dorim sa desfasuram activitatea de cautare a locuintei pe cont propriu. Sprijinul unei agentii imobiliare poate fi considerat de multi costisitor, comisionul acestora urcand pana la 3 % din valoarea tranzactiei, fiind perceput de regula atat de la cumparator cat si de la vanzator, insa ne poate scuti de multa alergatura.

Nu putem face referire la o zona optima a capitalei, care sa ne avantajeze, ca si cumparatori, pentru ca am pune in balanta pretul apartamentului cu oferta buzunarului propriu. Important este sa urmarim evolutia pietei, daca nu singuri, prin intermediul agentiilor imobiliare. Daca insa, ne-am oprit deja la o viitoare locatie, am gasit "cea mai buna oferta", nu ne ramane decat sa pregatim buzunarul pentru viitoarele cheltuieli.

"O data ales un imobil, procedura cea mai uzuala este de a se incheia un precontract de vanzare-cumparare care va contine pretul tranzactiei, data la care se va incheia actul de vanzare-cumparare precum si efectele pe care le poate avea refuzul uneia dintre parti de a mai perfecta intelegerea", ne spune avocatul George Lipanescu. Dupa semnarea actelor, biroul notarial care le-a autentificat va efectua demersurile pentru inscrierea acestora in cartea funciara.

Dupa achizitionarea apartamentului, daca suntem interesati sa aducem modificari "pe ici, pe colo, in punctele esentiale" si daca ultima revista din domeniul amenajarilor interioare ne-a dat cateva idei, urmeaza sa le si punem in practica. Dar aici intervine alta problema: autorizatia de constructie si asta pentru ca, nu orice schimbare in locuinta se poate face fara aprobare din partea primariei de care apartine imobilul. Sunt lucrari care se executa numai cu obtinerea, in prealabil, a autorizatiilor necesare, eliberate de catre Directiile de Urbanism din cadrul primariilor.

Traseul autorizatiei

Mai intai trebuie sa depunem dosarul pentru a primi autorizatia de constructie la Directia de Urbanism din cadrul primariei de care apartine imobilul, asta pentru ca autorizatia este absolut obligatorie in cazul anumitor lucrari de reamenajare a apartamentului, lucrari care modifica structura de rezistenta a acestuia prin spargeri, taieri, incarcari excesive sau acolo unde exista pericole de explozie.

Daca totusi ne incumetam sa demolam sau remodelam un perete din rigips, o debara sau camara, in vederea obtinerii de spatiu suplimentar in bucatarie sau sa schimbam dimensiunile geamurilor sau usilor fie la interior, fie la exterior, avem nevoie certa de autorizatie. Insa, in cazul in care investitiile in noul apartament se opresc numai la a placa cu faianta si gresie apartamentul, eventual reparatii ale pardoselii, ale instalatiilor interioare sau vrem sa renovam peretii fara a interveni in structura lor, ne vom lua gandul de la obtinerea autorizatiei. De asemenea, nici pentru schimbarea tamplariei, executarea zugravelilor interioare si exterioare, fara modificarea elementelor de fatada, autorizatia nu-si are rostul.

Sfatul avocatului

"Este bine sa stim ca pentru efectuarea de lucrari de contructii, legea 50/1991 impune detinerea prealabila a unei autorizatii de construire, lipsa acesteia putand atrage aplicarea unei amenzi contraventionale intre 1.000 si 100.000 lei si obligatia de a aduce imobilul in starea initiala. Sunt exceptate de la aceasta regula anumite lucrari de mica importanta precum inlocuirea tamplariei (daca se pastreaza dimensiunea si forma golurilor si a tamplariei), reparatiile imprejmuirilor, acoperisurilor, zugravelile si vopsitoriile interioare, etc.. Lista completa a acestor lucrari se regaseste in legea 50/1991, la art. 11."

Avand in vedere ca vorbim despre mutat, inseamna ca trebuie sa gasim o solutie pentru a trasporta mobilierul, aparatura si celelalte accesorii "demne" de viitorul nostru apartament. In aceasta situatie, "tarifele se stabilesc in functie de volumul de transport, facandu-se o estimare a volumului in metri cubi, la care se adauga costurile persoanelor care se ocupa cu munca fizica. Depinde bine-nteles si de distanta pe care se transporta, dar si de faptul ca persoana se va muta la parter sau la etajul unu. Daca ne referim la incarcatura dintr-un apartament de trei camere, cu bucatarie, dormitor, sufragerie, pe o distanta de 5 kilometri, pretul este aproximativ intre 800 si 1000 de lei", a afirmat pentru Wall-Street, David Razvan, manager al companiei Porters Group.

"Prima impresie conteaza", cu siguranta, mai ales cand rudele si prietenii vor fi curiosi sa vada noua achizitie. In acest caz, o usa poate schimba intr-u totul aspectul de interior al noului "culcus". Primul lucru care trebuie facut de catre client este sa caute o firma cu care vrea sa lucreze in materie de usi interioare, sa mearga la magazinul de prezentare, sa obtina consiliere in materie de usi si totodata sa intrebe care este standardul cu care se lucreaza.

De la scoaterea vechilor usi (10 euro+tva bucata), la indreptarea si refacerea golurilor, dupa scoaterea tocului (15 euro+tva bucata), si pana la montajul usilor de interior (22 euro+tva bucata), lucrurile sunt simple, in materie de costuri, asta pentru ca, "in functie de cat este dispus clientul sa investeasca combinatiile de usi pentru un apartament pot fi: 145 euro+tva, pentru dormitor si baie, pentru bucatarie se poate merge pe o varianta de usa la pretul de 189 euro+tva, iar pentrut living, se poate opta pentru o usa cu cristal securizat, la 430 euro+tva", a precizat pentru Wall-Street, Iulian Huian, reprezentant vanzari al companiei Euro House Intertrade.

Informare rapida: oferte online ale companiilor

Am facut eventualele finisaje interioare, am asigurat instalatiile electrice si sanitare, si ne-am ocupat de zugraveli, de montat gresie, faianta si parchet, scotand din buzunar alti aproximativ 1.500 de euro. Nu excludem insa din programul de renovare al noii locuinte si schimbarea geamurilor si jaluzelelor. In functie de geamul dorit, companiile de profil fac clientilor oferte din cele mai variate, pe care si le pot concepe si calcula cu usurinta, pe pagina online a companiilor. Totusi, geamurile trebuie "asezonate" cu jaluzele de calitate, alegerea lor facandu-se in functie de inaltimea camerei, dar mai ales de stilul apartamentului respectiv. "La apartamentele vechi, jaluzelele se realizeaza pana la nivelul caloriferului, in timp ce la apartamentel noi sau renovate, jaluzelele se realizeaza pana la inaltimea de 10 cm de la sol", a precizat pentru Wall-Street, Mircea Francisk, director general al companiei Green Time SRL.

Am achizitionat apartamentul, l-am amenajat, suntem obositi dar gata sa facem calculele. Estimativ, am scos din buzunar aproximativ 150.000 euro, daca pretul apartamentului s-a incadrat pana in 80 -100.000 euro. Dar, dupa cum spune si George Lipanescu, ca "este mult mai costisitor sa schimbi o lucuinta la un interval de 2-3 ani decat sa investesti de la inceput intr-un imobil adecvat".

Pentru a ne relaxa dupa efortul psihic al mutarii in alta locuinta, este indicat sa luam o pauza de cateva zile inainte de a reveni la activitatile cotidiene, indicat fiind sa plecam intr-o vacanta, alegandu-ne un program de vara al unei agentii imobiliare si o destinatie care sa se potrivesca perfect personalitatii noastre.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.