Romania va participa, peste doua saptamani, la Festivalului de Film de la Sarajevo cu sase productii. Alaturi de cele patru lungmetraje, anuntate anterior, selectionate la a XII-a editie, care va avea loc in perioada 18-26 august, inca doua pelicule au fost incluse, recent, in competitie: "Love close up" de Sebastian Voinea si "Oameni si caini" de Raymond Nicolau. Filmele amintite intra in competitie la sectiunea "scurtmetraje", respectiv "documentare", informeaza site-ului oficial al evenimentului.
Asadar, cu "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean - selectionate pentru sectiunea "lungmetraje de fictiune" -, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu si "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu - inscrise la sectiunea necompetitiva Regional OFF -, cu scurtmetrajul "Love close up" si filmul documentar "Oameni si caini" romanii vor continua, cu siguranta, seria succeselor inregistrate, cu precadere, in ultimii ani si pe taramul cinematografiei.

Productie a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), "Love close up" (2005), relateaza povestea unei fete, Anya, care, intorcadu-se la Moscova, se opreste, pentru scurt timp, la Bucuresti. In timp ce viziteaza orasul, dornica sa imortalizeze pe pelicula aparatului de fotografiat monumente si locuri pitoresti, observa un barbat care incearca sa se sinucida. Tanara nu ramane indiferenta in fata gestului disperat al acestuia. Intalnirea dintre cei doi, ca atatea altele, in situatii similare - tema frecventa in cinematografie - le va schimba viata. Regizorul si autorul scenariului, Sebastian Voinea, absolvent al UNATC, care in prezent traieste la Moscova, i-a distribuit in rolurile principale pe Ana Ularu si Andi Vasluianu. Pelicula concureaza cu alte 15 filme din sud-estul Europei pentru premiile competitiei de scurtmetraje: premiul pentru cel mai bun film (3.000 euro) si doua premii speciale (a cate 1.000 euro).

Documentarul "Oameni si caini" realizeaza un stop-cadru asupra celui mai trist aspect cu care se confrunta, de altfel, toate capitalele lumii, mai mult sau mai putin nuantat in ce priveste dimensiunea si particularitatile fenomenului: cersetorii care isi duc zilele prin mila oamenilor grabiti, indiferenti sau preocupati de povara propriilor griji cotidiene. Numai ca cersetorii din inima Bucurestiului par sa bata toate recordurile... de imagine. Acesta este al doilea film al regizorului in varsta de 31 de ani, Raymond Nicolau, dupa "Adevarata viata a lui Dracula".

Competitia la sectiunea "documentare" mai cuprinde 18 filme, din Bosnia-Hertegovina, Croatia, Ungaria si alte tari din regiune. Premiul ce va fi oferit castigatorului este in valoare de 3.000 euro. Festivalul de la Sarajevo se adreseaza cinematografiei sud-est europeane, sectiunile respective fiind deschise unui numar de 12 tari: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, Romania, Slovenia, Serbia si Turcia. Iar subiectele acestei zone de pe batranul continent sunt inepuizabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.