Numarul turistilor aflati pe litoral a crescut, sambata, la aproape 130.000 de persoane, din care 13.000 sunt cetateni straini, reiese din evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta.
La acest numar se adauga cel al turistilor care vin la mare in acest weekend, multi dintre ei nerezervandu-si dinainte o camera la hotel. Pline cu turisti sunt statiunile Neptun, Costinesti si Mamaia, unde sunt inregistrati aproximativ 80.000 de cetateni romani si aproape 10.000 de turisti straini. In aceste statiuni cu mare greutate mai pot fi gasite locuri de cazare.

La Vama Veche sunt inregistrati peste 6.000 de turisti, din care aproape 600 sunt cetateni straini. In statiunea Mamaia, o camera dubla intr-un hotel de doua stele costa in jur de 170 de lei, in timp ce in statiunea Venus turistul plateste 110 lei.
Pretul unei camere duble intr-un hotel de patru stele in Mamaia ajunge pana la 480 de lei. Particularii profita si ei din plin de perioada de varf a sezonului estival. Tarifele practicate de acestia sunt de aproximativ 50 de lei camera pe noapte.

Propuneri pentru renasterea litoralului romanesc
Litoralul romanesc sufera de pe urma ofertei sarace de agrement si a calitatii scazute a serviciilor in raport cu preturile practicate. Este ceea ce se afirma in strategia nationala in domeniu prezentata de Autoritatea Nationala pentru Turism. Litoralul romanesc se caracterizeaza si prin gradul ridicat de poluare a mediului si procesele de degradare a plajei si falezei Marii Negre. Punctele slabe sunt lipsa unor politici de dezvoltare unitara, durata redusa a sezonului estival de numai doua luni, precum si absenta curselor aeriene directe spre aeroportul din Constanta.

La acestea se adauga accesul dificil spre litoral indeosebi pe cale rutiera si imaginea defavorabila a Romaniei in strainatate ca potentiala destinatie turistica. In opinia Autoritatii Nationale pentru Turism litoralul romanesc poate renaste prin intermediul dezvoltarii structurilor turistice de 3 sau 4 stele, prin implicarea turoperatorilor importanti pe piata internationale si amenajarea zonei costiere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.