A ajuns la maturitate, are un loc de munca bine platit, dar inca nu este in stare sa-si asume responsabilitatea unei vieti de familie.

De aceea, prefera sa traiasca din aventura in aventura. O astfel de persoana, intre adult si adolescent, a fost numita de psihologi - adultolescent. Figura tipica pentru aceasta categorie de tineri este eroul principal al sit-comului "Seinfeld". Din punct de vedere psihologic, adultolescentul este adultul care refuza asumarea varstei si, prin urmare, refuza asumarea responsabilitatilor care deriva din conditia sa.

Psihologul Aurora Liiceanu identifica unele trasaturi esentiale. "Mentinerea unor relatii superficiale, nevoia exagerata de schimbare, incapacitatea de a se atasa de ceva sau cineva", spune Aurora Liiceanu. Un astfel de comportament este mai degraba un import din Occident. "Se poate spune ca a fost impus de stilul consumerist. Publicitatea, reclamele, promovarea prin intermediul televiziunii au determinat individul sa se preocupe exagerat de sine, toate acestea conturand un comportament hedonist, narcisist".

Libertatea a creat adultolescenti in estul Europei
Un astfel de comportament neconventional nu ar fi fost posibil fara libertatile castigate in decembrie '89, astfel ca unii sociologi il vad si ca o descatusare. "Dupa '89, indivizii si-au asumat statutul personal ca pe o libertate", afirma sociologul Maria Voinea, decanul Facultatii de Sociologie. Aceasta este de parere ca un astfel de comportament este un rezultat firesc al modernizarii societatii romanesti, al emanciparii indivizilor si al ascensiunii lor spre un nou statut, la care nu au avut acces inainte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.