Turismul romanesc se zbate in agonie, fara conducere, fara o strategie clara, incercand sa supravietuiasca doar profitand de zestrea cu care Dumnezeu ne-a binecuvantat, poate nemeritat, din moment ce nu suntem in stare sa o valorificam.

Oscilam de peste un deceniu intre sintagma de "Romanie magica", tara cu litoral, munte, manastiri, delta, multa istorie si alte bogatii inestimabile si cea de "Romanie tragica", in care conducatorii ce se succed vremelnic la putere incearca sa ne afunde cu de-a sila.

Daca pana acum comparatii intre turismul autohton si cel unguresc, croat sau sloven ne dadeau dureri de cap, iata ca vecinii nostri de la sud de Dunare ne depasesc si ei in mare viteza. Litoralul bulgaresc infloreste, in timp ce fratele mai mare de la nord se afunda in mizerie si mediocritate, calitatea serviciilor de cazare si masa determinand marii touroperatori ai lumii sa ne excluda momentan din ofertele pentru turistii din Occident. Vremurile de altadata cand veneau la Constanta puzderie de scandinavi, nemti si polonezi, in pofida climatului politic nefavorabil, sunt demult apuse.

Iesiti oarecum din chingile unor castiguri prea modeste si fortati de scumpirile fara nicio justificare de pe litoralul autohton, romanii aleg in numar mare sa treaca granita la sud de Dunare si sa-si petreaca vacantele pe plajele bulgaresti. Strategiile de marketing ale vecinilor nostri dau roade: preturile mici, serviciile de calitate, ospitalitatea (candva unul din atuurile romanilor), minivocabularul romanesc si chiar meniurile in limba lui Eminescu si Creanga sunt tot atatea motive pentru sute de mii de romani de a petrece macar un sejur de neuitat in Bulgaria.

Matematic, numarul de turisti si incasarile pun diferente greu de imaginat cu cativa ani in urma. Litoralul romanesc pierde numai prin iesirea touroperatorului german TUI aproape 100.000 de turisti straini. Aceeasi cifra o gasim si in rapoartele statistice ale bulgarilor, de data aceasta in dreptul numarului de turisti romani care au fost deja pe litoralul bulgaresc, la Albena sau Nisipurile de Aur. Nu-i mai putin adevarat ca, pana la finele sezonului estival, sunt asteptati cel putin inca pe atatia.

Luand in calcul o cheltuiala medie de 500 de euro pe sejurul fiecaruia, putem concluziona, fara sa gresim, ca romanii care vor petrece vacante pe litoralul bulgaresc (250.000-300.000, dupa opinia touroperatorilor) vor lasa in tara vecina peste un miliard de euro. Facem abstractie de faptul ca alte sute de mii de romani tranziteaza Bulgaria pentru destinatii ca Turcia sau Grecia si in mod cert lasa si ei ceva valuta pe meleagurile de la sud de Dunare.

Problemele turismului romanesc par a nu se mai incheia niciodata. In loc sa se dezvolte, natura fiind deosebit de darnica in ceea ce priveste relieful, segmentul amintit se zbate in agonie. Actualii diriguitori trebuie sa gaseasca solutii rapide, pentru ca altfel miliarde de euro care ar putea fi adaugate la PIB-ul romanesc vor fi cheltuite peste granita. De altfel, se apreciaza ca numai in aceasta vara romanii vor cheltui peste un miliard de euro in Bulgaria.

In timp ce plajele de la Marea Neagra apartinand Romaniei se umplu ochi doar la final de saptamana, timpul scurt fiind aliatul constantenilor, cele de la sud, apartinand Bulgariei, fac incasari-record. Cu toate obstacolele puse indirect de oficialii romani, cu chichite si taxe la granita, cu trecerea statului vecin pe lista tarilor cu grad ridicat de pericol in caz de vizitare sau tranzitare, tot mai multi romani trec macar pentru cinci zile granitele dinspre sud.

Asteptarile touroperatorilor care au in portofoliu produse destinate fanilor "Nisipurilor de aur" au fost intrecute cu mult. Astfel, numarul turistilor care au ales Bulgaria pentru concediu este cu mult mai mare decat se preconiza. Mai mult sau mai putin asteptat, romanii se plaseaza pe prima pozitie in clasamentul strainilor care au intrat in Bulgaria in primul semestru, potrivit datelor prezentate de Institutul bulgar pentru statistica, citat de Agentia de presa Mediafax. Conform acestor date, peste 363.720 de romani au fost inregistrati la granita cu Bulgaria in perioada ianuarie-iunie, in crestere cu 31,2% fata de anul anterior.

Exista si o parte care mangaie putin orgoliul ranit al romanilor din piata serviciilor turistice: cei mai multi dintre acestia, 252.000, erau in tranzit. Totusi, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca aproape 89.400 de persoane au calatorit ca turisti, iar circa 6.200 de romani s-au deplasat in interes profesional. Faptul ca litoralul bulgaresc a devenit in acest an una dintre principalele destinatii de vacanta ale romanilor, ca urmare a unor preturi competitive si a calitatii serviciilor, nu mai poate fi pus la indoiala.

Marketingul face bani

Desi la nivel declarativ bulgarii asteptau circa 30.000 de romani, pregatirile cu care acestia au fost intampinati demonstreaza exact contrariul. Limba romana nu mai e nici un secret, meniuri in limba lui Eminescu si Creanga, ospatari amabili, servicii de calitate, adica tot ce si-ar dori un roman pentru o vacanta placuta pot fi gasite pe litoralul bulgaresc.

Dincolo de asta, capacitatile de cazare sunt ireprosabile, secretul, dupa cum spun multi specialisti, fiind constructia de la zero a bazelor. La noi in schimb s-a preferat sa se vopseaca gardul, adica sa se dea un aspect aparent de nou la vechile structuri comuniste, pe principiul nu conteaza, bani sa iasa. Si iata ca ies, nu in buzunarele romanilor, ci din buzunarele romanilor, nu pentru hotelierii mioritici, ci pentru cei bulgari.

Cifre halucinante

Daca pana acum statisticile spun ca 100.000 de romani au luat drumul sudului, pana la finalul sezonului estival se estimeaza ca se va ajunge la 250.000-300.000. Presupunand ca un sejur costa, cu cazare, transport, masa si alte cheltuieli cam 500 de euro, putem usor concluziona ca peste un miliard de euro care puteau fi cheltuiti in Romania au luat drumul sudului. Nu vrem sa facem calcule mult mai dure, adica sa punem la socoteala si celelalte destinatii, cum ar fi Grecia, mai putin Turcia, Italia sau Spania, pentru ca s-ar putea sa ne sperie rezultatul! Si oricum nu ar avea concludenta, intrucat exista, sunt si vor fi suficienti romani cu gustul plecarilor in strainatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.