Primaria generala are datorii mai mari dect bugetul pe un an din cauza mprumuturilor efectuate la bancile europene pentru finantarea proiectelor de refacere sau ntretinere a infrastructurii stradale. Numai viitorul pasaj de la Basarab va costa 136 milioane de euro, proiect care va contribui la o crestere continua a gradului de ndatorare pna n 2008

Municipalitatea avea, in 2005, datorii de 600 milioane de euro din cauza imprumuturilor efectuate la bancile europene pentru finantarea proiectelor de infrastructura, insa bucurestenii vor suporta din impozite 760 milioane de euro pana in 2008.

Primaria generala are datorii mai mari decat bugetul pe un an din cauza imprumuturilor efectuate la bancile europene pentru finantarea proiectelor de refacere sau intretinere a infrastructurii stradale. Numai viitorul pasaj de la Basarab va costa 136 milioane de euro, proiect care va contribui la o crestere continua a gradului de indatorare pana in 2008

Proiectele indraznete ale primarului general Adriean Videanu au costat, si vor mai costa, multi bani, pe care municipalitatea a trebuit sa-i atraga din surse externe cu dobanzi avantajoase. Banii pe care i-a folosit primaria in actualul mandat se ridica la cateva sute de milioane euro, insa investitiile nu se vor opri aici. Edilul-sef al Capitalei anunta ca suma destinata proiectelor de dezvoltare in municipiul Bucuresti va atinge valoarea de 4 miliarde de euro pana in 2008, mare parte din bani fiind imprumutati de la banci din UE pe perioade cuprinse intre 10 si 25 de ani. Problema delicata pentru Bucuresti este ca 75% din bugetul municipalitatii este constituit din sume provenite din impozite si taxe locale, bani care se scurg, in mare parte, in gaurile negre ale regiilor locale (subventii pentru caldura furnizata de Radet, subventii pentru calatoriile cu mijloacele RATB etc.) si mai putin pentru proiecte de dezvoltare.

De aceea primaria trebuie sa imprumute bani frumosi colorati din UE pentru a spori calitatea vietii in Bucuresti. Insa cei care vor contribui la stingerea datoriilor municipalitatii, pe termen lung, sunt tot bucurestenii, din plata impozitelor si taxelor de zi cu zi. Daca la sfarsitul anului 2005, datoria externa a municipalitatii a ajuns la 600 milioane euro, in perioada 2006-2008 proiectele de reabilitare a infrastructurii, a scolilor, dar si cele din domeniul managementului deseurilor vor indatora cu inca 160 milioane euro bugetul local.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.