Sirienii ocupa primul loc in topul strainilor care prefera sa se insoare cu femeile romance pentru a-si prelungi in mod ilegal sederea in Romania. Aceasta a fost concluzia specialistilor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), dupa ce au descoperit 29 de casatorii de convenienta. In aceste situatii, ambii parteneri au de castigat. Femeile, multi bani, iar strainii o familie de "protocol".

Numai in Bucuresti au fost puse la punct 15 nunti de acest gen, ofiterii Autoritatii pentru Straini avand acum misiunea stabilirii situatiei reale. Pentru a stopa astfel de practici, autoritatile intentioneaza chiar sa modifice legislatia in domeniu. Din datele existente, se constata ca, in ultima perioada de timp, casatoria de convenienta tinde sa devina o practica.

Dupa barbatii sirieni care au incheiat astfel de mariaje se claseaza chinezii si egiptenii. "Constient fiind de faptul ca acest lucru se poate transforma intr-un fenomen dupa aderarea tarii noastre la UE, MAI a demarat o serie de actiuni menite sa alinieze legislatia specifica acestui domeniu la cea internationala", se precizeaza intr-un comunicat.

Astfel, OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, este in curs de modificare, un proiect elaborat in acest sens aflandu-se in procesul de avizare si aprobare. In paralel cu aceste actiuni Autoritatea pentru Straini continua misiunile de prevenire si combatere a migratiei ilegale, precum si a altor fapte antisociale comise de cetatenii straini pe teritoriul Romaniei. De la inceputul anului si pana in prezent, peste 2.000 de straini au primit dispozitii de parasire a Romaniei. Dintre acestia, 825 au fost descoperiti in Capitala si 1.184 in judetele Iasi, Constanta, Ilfov, Neamt, Timisoara si Brasov. 1.476 de dispozitii de parasire a tarii au fost eliberate pentru sedere ilegala, 241 la solicitarea propriilor persoane, ulterior depasirii perioadei legale de sedere, 263 au fost emise ca urmare a anularii/revocarii dreptului de sedere si 29 au fost acordate pentru aranjamente matrimoniale.

Cele mai multe persoane care au fost obligate sa plece din Romania sunt cetatenii turci, moldovenii de peste Prut, chinezii, sirienii, israelienii, sarbii si ucrainenii. MAI ii avertizeaza pe toti strainii ca vor continua verificarile pe aceasta linie.

Oamenii legii vor merge in locurile frecventate de straini, in institutiile publice sau particulare, precum si in incinta firmelor, indiferent de proprietar sau detinator, atunci cand exista date sau indicii cu privire la existenta incalcarii prevederile legale privind regimul strainilor in Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.