Sint rataciti de ani buni si au deja o pereche cu singe autohton care i-a legat iremediabil de glie. Altii s-au decis sa-si traiasca parte din a doua tinerete in linistea rurala romaneasca. Locuintele inca ieftine i-au imbiat sa dea banii pentru un loc numai si numai al lor.

Mamaia, nasa Cannes-ului

Frantuzoaica Andra Prevost e in curs de cumparare a unui apartament de vacanta pe litoralul romanesc, la Mamaia. "Vin in Romania de opt ani pentru tratament balneoclimateric la Marea Neagra, iar acum l-am adus pentru prima data si pe sotul meu, Michael", spune fosta atleta de performanta. Cum nu stie limba, ea a apelat la o romanca pentru traducerea actelor necesare pina acum. Familia originara din Paris are deja o casa de vacanta cumparata in anii ’70 la Cannes, insa o alta proprietate in Franta le-ar fi acum imposibil sa mai gaseasca. "In ultimii ani au venit tot mai multi englezi care au cumparat locuinte peste tot in Hexagon si nu mai e aproape nimic de gasit", isi explica Prevost alegerea romaneasca. In satul de vacanta Cisnadioara din judetul Sibiu exista un intreg cartier de case construite de cetateni straini. Oficialitatile primariei de acolo au declarat ca sint doar doi germani si un olandez, insa localnicii sustin ca numarul lor este mult mai mare.

Know-how-ul la trinta cu romanii

Dupa ce a locuit timp de sase ani intr-o casa din Bucuresti, americanca Nancy Wright, aflata de 12 ani in Romania, s-a decis sa se mute la tara alaturi de sotul ei, un arhitect roman. "Am construit o casa mai confortabila si mai mare la Peris, in apropierea Capitalei. Ai mai multa energie cind nu esti strins intr-un spatiu foarte mic, iar in plus sotul meu e originar de acolo", isi motiveaza texanca alegerea.

Cum perechea sa a trait o vreme in America, a vazut modele de locuinte si a lucrat chiar si pentru arhitecti de acolo, nu i-a fost foarte greu sa construiasca o casa "moderna, tipic americana intr-un sat romanesc", dupa cum o descrie Wright. Toata munca pentru ridicarea casei a durat trei ani, iar diferentele culturale au scos la iveala divergente de opinie dintre cei doi de indata ce au inceput sa puna caramida peste caramida: "Cind scoti apa din masina de spalat, ii dai drumul direct in WC, or, eu i-am explicat ca in America nu faci asa ceva.

Nici firele electrice nu le tragi astfel incit sa inconjori toata casa. La fel, soba de teracota, de care nu ne-am separat in locuinta anterioara, o vom construi si la Peris, in ciuda incalzirii centrale. E inca vie amintirea problemelor cu caldura, din perioada comunista. In Romania nu exista o cultura a functionalitatii". Si la numaratul bailor au existat mici dispute. "Mi-am dorit doua bai, si nu una si jumatate, cum isi dorea el. Intr-o casa romaneasca nu exista, de asemenea, verande la fel de mari precum cea pe care noi o avem. Toti romanii care ne viziteaza se intreaba de ce am facut o camera asa de spatioasa."

Primordialismul reloaded

Wright a avut in State vecini cu care era in relatii cordiale, dar cu care nu a fost neaparat si buna prietena. "La Peris am intilnit, in schimb, oameni mult mai deschisi si dornici sa ajute", spune ea. Tot cu plus noteaza si posibilitatea de a cultiva legume, "fara aditivi", dupa cum tine sa sublinieze. "Avem deja o gramada de rosii plantate. Mai tinem si o livada cu prea multi corcodusi si am luat si pui de gaina de la vecini, care nu vor avea gripa aviara", incheie satisfacuta americanca.