Cei doi scriitori care s-au luptat anul trecut pentru prestigiosul Premiu Goncourt, Francois Weyergans si Michel Houellebecq, revin zilele acestea in Romania cu doua volume

Este vorba despre "Trei zile cu mama" (Francois Weyergans) si "Posibilitatea unei insule" (Michel Houellebecq), cele doua romane care, dupa parerea multora, ar fi putut fiecare sa primeasca mult ravnitul trofeu. Etern favorit la cel mai prestigios premiu literar francez, Francois Weyergans a fost preferat, in final, de membrii juriului Goncourt, lui Michel Houellebecq. Scorul: 6 la 4 pentru Francois Weyergans.

BLOCAJUL CREATOR

"Trei zile cu mama" este un roman polifonic, o dramatizare tragicomica a uneia dintre cele mai neplacute experiente traite de un scriitor: blocajul creator. Multiplicand la nesfarsit vocile narative ca intr-un joc de oglinzi, Weyergans-autorul dezvaluie, de fapt, omul din spatele mastilor succesive pe care le adopta, cu neputinta, fobiile, angoasele si esecurile sale. Un roman in care Francois Weyergans incearca sa-i aduca un omagiu mamei sale, dar si sa-si reconstituie propria copilarie. "Daca 'Franz si Francois>> era un omagiu adus tatalui, ultimul roman al lui Weyergans este un joc de oglinzi avand in centru figura tutelara a mamei", scrie Le Monde des livres.

Om de litere, de imagine si de teatru, Francois Weyergans s-a nascut in 1941, la Bruxelles. Publica in Cahiers du cin...ma, iar in 1961, la doar 20 de ani, realizeaza primul sau film (despre Maurice B...jart). Dupa o serie de documentare si cateva lungmetraje, se lanseaza in literatura. Desi este cunoscut in mediile literare franceze pentru dificultatea cu care scrie, corectand, modificand si revizuind fiecare manuscris de nenumarate ori, Weyergans este un prozator de o prolixitate remarcabila: in ultimii 15 ani i-au aparut nu mai putin de noua romane.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.