Aproximativ 60 de agentii de plasare a muncii din tara si din municipiul Bucuresti au fost depistate cu nereguli, in urma unui control derulat in luna iulie, fiind aplicate amenzi in valoare totala de peste 260.000 lei noi.

Inspectorii de munca au descoperit agentii care nu aveau incheiate contracte cu societati din strainatate pentru oferte de munca sau care nu puneau la dispozitia angajatilor contracte in limba romana.

In luna iulie, la nivel national, au fost controlati 938 de agenti de ocupare a fortei de munca din cei 1.084 inregistrati la inspectoratele teritoriale de munca. Reprezentantii Inspectiei Muncii au precizat ca restul agentilor economici nu au fost gasiti la sediu, iar in aceste situatii au fost trimise instiintari.

"In Bucuresti au fost controlati 200 de agenti de ocupare a fortei de munca, din cei 267 inregistrati la Inspectoratul Teritorial de Munca. Valoarea totala a amenzilor aplicate celor 34 de societati sanctionate este de 169.000 lei noi", a declarat inspectorul general de stat, Mariana Basuc.

Astfel, inspectorii de munca aflati in control au constatat ca unele agentii nu dispuneau de o baza de date privind ofertele si solicitarile de munca din strainatate sau informatii despre conditiile pentru obtinerea locurilor de munca. In plus, agentii comerciali nu aveau o evidenta stricta privind experienta profesionala si aptitudinile celor care solicitau locuri de munca.

De asemenea, inspectorii au depistat patroni care nu aveau contracte de munca traduse si in limba romana, motiv pentru care multi dintre clientii agentiilor de plasare nu cunosteau cu exactitate ce stipuleaza respectivul document. Alti plasatori nu aveau incheiate contracte care sa contina oferte ferme de locuri de munca.

"In urma controalelor efectuate au fost dispuse 162 de masuri obligatorii cu termene concrete de indeplinire, iar in cazul nerespectarii acestor masuri, inspectorii de munca vor aplica sanctiuni contraventionale. Au fost solicitate date suplimentare Oficiului National al Registrului Comertului, in cazul angajatorilor care nu mai functioneaza la sediul declarat", a conchis Mariana Basuc.

Inspectorii de munca recomanda celor care apeleaza la firmele private in vederea obtinerii unui loc de munca in strainatate sa verifice cu atentie clauzele contractelor de munca. In cazul in care patronii firmelor refuza sa prezinte contractele in limba romana, solicitantii ar trebui sa nu semneze documentele respective.

Potrivit statisticilor oficiale, in primul trimestru al acestui an au migrat in scop de munca, in mod legal, aproximativ 22.000 de romani. Pe de alta parte, in perioada ianuarie-iunie 2006 au fost inregistrate aproximativ 500 de sesizari din partea romanilor aflati la munca in noua tari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.