De anul viitor, asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren va deveni obligatorie, potrivit unui proiect de lege ce urmeaza sa ajunga in curand pe masa guvernului.

Oamenii care au case din chirpici, valatuci sau lemn vor trebui sa plateasca o prima de asigurare de zece euro pe an, in timp ce valoarea se va dubla pentru locuintele cu pereti din beton sau caramida. Singurii care nu vor scoate nimic din buzunare vor fi beneficiarii de ajutor social.
Dupa mai multe incercari esuate de introducere a obligativitatii asigurarii locuintelor, parteneriatul dintre autoritati si companiile de asigurare a reusit sa functioneze, astfel ca toti romanii vor cotiza pentru a-si asigura locuintele.

"Pool" de reasigurare, pe banii statului

Noul sistem va fi finantat intr-o prima faza de catre stat cu suma de aproximativ 300 milioane de euro, potrivit schemei de asigurare prezentate, ieri, de catre Victor Paul Dobre, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). "Guvernul se va imprumuta de pe pietele externe pentru capitalizarea pool-ului (n.r. - grup de firme ce urmeaza sa se ocupe de reasigurare) si plata primelor de asigurare in primul an, pentru sprijinirea schemei de asigurare", a declarat oficialul.

De altfel, constituirea "pool-ului" este o modificare adusa mai vechiului proiect de lege ce prevedea infiintarea unei societati de reasigurare - Compania de Reasigurare Impotriva Dezastrelor - la capitalul careia urmau sa participe firmele de profil. Noua asociatie va avea statut de societate comerciala, cu un capital social minim de 8 milioane RON.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.