Palarii, ochelari de soare inchisi la culoare, creme si, mai nou, pastile fotoprotectoare... chiar si cu toate aceste arme create pentru contracararea efectelor nocive ale soarelui, doctorii ne recomanda sa ne acoperim in mijlocul zilei.

In plus, pentru mersul prin soare a fost creata vestimentatie care incorporeaza filtre ultraviolete si chiar detergenti care doteaza hainele cu un scut impotriva radiatiilor. Toate acestea nu sunt de ajuns pentru a evita razele daunatoare de dupa ora 12.00. Oamenii spun ca stiu despre efectele negative ale expunerii prelungite la soare, dar nu au ce face: "Concediul este scurt si cine nu vrea sa ajunga acasa cu un bronz de invidiat? si daca mai prinzi si zile innorate, e si mai putin timp", ne-a marturisit Corina, un turist care a venit la mare pentru 3 zile.

Excese si riscuri

Specialistii sustin ca radiatiile solare ascund din ce in ce mai multe riscuri pentru sanatatea noastra si trebuie evitate indiferent de pret. Pericolele care ne pasc la expunerea prelungita la soare nu sunt numai arsurile epidermice, ci si reactii alergice, cancer de piele si chiar reducerea puterii sistemului imunitar.

Chiar daca apar din ce in ce mai multe si mai avansate produse care ne protejeaza de razele ultraviolete, medicii spun ca acestea nu ofera protectie totala si, in plus, oamenii nu recurg la aceste produse sau nu le folosesc corect. Un studiu publicat in revista "Preventive Medicine" arata ca peste 40 la suta din europeni nu folosesc niciun tip de protectie solara. Studiul poate fi confirmat si pe plajele de pe litoralul romanesc, unde puteti observa ca aproape jumatate din turisti nu se protejeaza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.