Doua renumite festivaluri au debutat in aceasta saptamana: cel de la Salzburg, punctul culminant al manifestarilor consacrate celebrului fiu al orasului, Wolfgang Amadeus Mozart,de la a carui nastere se implinesc 250 de ani si cel de la Bayreuth, inchinat altui mare compozitor, Richard Wagner. In proaspat renovata sala de concerte, care ii e destinata lui Mozart, "Ein Haus fr Mozart", a avut loc miercuri in deschiderea festivalului din Salzburg noua punere in scena, sub regia lui Claus Guth, a operei "Nunta lui Figaro", considerata fiind drept principalul eveniment al anului Mozart.

Nu in cele din urma datorita distributiei din care face parte Ana Netrebko, marele star al momentului (careia i s-a acordat de curand cetatenia austriaca), alaturi de Wiener Philharmoniker, orchestra dirijata de Nikolaus Harnoncourt. La Salzburg vor fi prezentate in cadrul actualei editii a festivalului toate cele 22 de opere ale lui Mozart.

In timp ce la Salzburg era asteaptata cu nerabdare "Nunta lui Figaro" cu Anna Netrebko in rolul Susanei, la Bayreuth, in sudul Germaniei publicul iubitor de opera era dornic sa vada noua punere in scena a "Inelului Nibelungilor". Premiera sub regia lui Tankred Dorst a avut loc tot miercuri cu prima parte, "Aurul Rinului", a ciclului wagnerian in patru parti. Regizorul si dramaturgul Tankred Dorst, care a pus acum in scena pentru prima data o opera, a vrut sa actualizeze actiunea mitului folosit de Wagner, plasand-o in lumea extrem de tehnicizata a zielelor noastre.

Aprecierile criticilor au fost impartite, ca de altfel si ale publicului aflat in sala. Apreciata in mod clar a fost in schimb prestatia dirijorului Christian Thielemann. Cea de-a 95-a editie a festivalului din Bayreuth, care a debutat marti cu "Olandezul zburator" se incheie pe 28 august.