A V-a editie a Festivalului National al Traditiilor Populare se deschide, in aceasta dimineata, in Piata Mare din judetul Sibiu. Peste 450 de participanti vor evolua, timp de sase zile, in Muzeul in aer liber. In perioada 1-6 august, invitati din Republica Moldova, Ucraina, Serbia si patru judete ale tarii isi vor demonstra talentul practic in artele populare traditionale.

La editia de anul acesta participa reprezentanti ai cate unui judet din Transilvania, Muntenia, Moldova si din Republica Moldova. Cele patru judete invitate la cea de-a cincea editie a festivalului sunt Alba, Iasi, Teleorman si raionul Drochia din Republica Moldova. In avanpremiera editiei ce se va desfasura in anul premergator evenimentului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana", vor participa si invitati din comunitati romanesti din Serbia si din Ungaria, cu Grupul folcloric al copiilor din Micherechi.

Festivalul se va desfasura in fiecare zi intre orele 10.00-13.00 si 16.00-20.00, pe cele sapte sectiuni ale manifestarii. Artele religioase vor fi reprezentate de cantareti de strana din Teleorman, artele literare, de purtatorii traditiilor orale care vor rememora obiceiuri de peste an, recitind sau cantand creatii populare, iar arte muzicale si coregrafice, de copiii din Micherechi, Ungaria, tinerii din Ansamblul "Doina Salausului", Serbia, si "Drochienii" din Republica Moldova. De asemenea, la aceasta sectiune vor mai participa formatiile din Teleorman, cu cantece si dansuri specifice zonei, si grupurile folclorice din Alba.

Spectacol de gala

La sectiunea arte plastice, 50 de mestesugari isi vor expune spre vanzare produsele, iar pentru sectiunea arte culinare vor fi preparate mancaruri dupa retete traditionale, oferite spre vanzare publicului vizitator, de la sarmalute muntenesti ca la Alba, placinte si tochituri moldovenesti la copturi traditionale de la Iasi. Festivalul se va incheia duminica, cu slujba religioasa de la ora 10.00 si spectacolul de gala de la ora 11.00, cand vor fi decernate diplome de excelenta si prin primirile in Academia Artelor Traditionale din Romania. Tot atunci, alaturi de formatiile inscrise in festival vor evolua interpreti consacrati de muzica populara din judetele participante la eveniment.

Modelul dupa care s-au ghidat initiatorii este festivalul "Smithsonian Folklife", organizat anual, in Washington DC, de catre Institutul Smithsonian, incepand cu anul 1966. In anul 1999, Romania a inregistrat un remarcabil succes in cadrul acestui festival, iar o parte dintre mesterii care au reprezentat atunci traditiile romanesti vor fi prezenti la editia de anul acesta a Festivalului National al Traditiilor Populare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.