Cel mai bun absolvent pe care l-a avut vreodata Stanfordul, universitate americana de renume mondial, e un roman.

Il cheama Alexandru Razvan Popa si, in timpul studentiei pe taram american, a batut multe recorduri. In patru ani de zile, a obtinut imposibilul, adica doua diplome de Bachelor si un titlu de Master: Bachelor of Arts and Science in Management Science & Engineering, Bachelor or Arts and Science in Economics si Master of Science in Management Science & Engineering. Aceasta in conditiile in care un tanar obisnuit abia reuseste sa primeasca o singura diploma, dupa patru ani de studiu intens. Media cu care Alex a absolvit Stanford University e si ea una aparte: 4,06 dintr-un maximum de 4.00, iar cand s-a dat citire acesteia, in cadrul festivitatii de absolvire, in sala s-a asternut tacerea.

Trei diplome in patru ani de zile

Olimpic international la fizica si absolvent al Colegiului National "Tudor Vianu" din Capitala, Alex a stiut ce vrea inca din primele saptamani petrecute la Stanford, in 1998. "La Stanford, am intrat pe o traiectorie clara chiar din prima zi: voiam ca in patru ani de zile sa fac doua diplome de Bachelor si un master. Daca te uitai insa la programa de curs pe care mi-o propusesem la inceputul scolii si, in acelasi timp, la ce era permis conform regulamentului, eu nu puteam sa primesc cele trei diplome".

Cand i-a spus ce are de gand profesorului care-l indruma, acesta nu l-a sustinut in planul sau nebunesc: "In primul semestru, eu am luat mai multe cursuri decat era normal, iar el a scris o recomandare impotriva programului meu de studii, a scris ca el considera ca eu nu stiu ce fac si ca n-o sa rezist in ritmul acesta. Ca, dupa trei semestre, sa scrie o alta recomandare in care sa spuna ca n-a mai vazut student ca mine, ca atunci cand m-am dus la el a crezut ca nu stiu in ce ma bag. Adevarat, poate ca nu stiam. Dar eu cred ca, de multe ori, trebuie sa sari mai intai in apa si sa vezi dupa aceea daca reusesti sa te descurci sau te ineci. Nu e o nebunie: daca nu te impingi sa-ti depasesti limitele, n-o sa ajungi decat sa stai in zona ta de confort, iar din zona asta eu n-am prea vazut multa lume care sa faca lucruri importante".

Consecvent planului initial, Alex strange credite dupa credite si, dupa doar trei ani, are un numar suficient ca sa-si finalizeze studiile: "In trei ani de zile, am indeplinit toate cerintele pentru a absolvi universitatea. Puteam sa absolv atunci, dar eu voiam sa stau patru ani ca sa imi iau si masterul".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.