Curentul electric aplicat pe piele poate micsora timpul de vindecare a unei rani, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie si Austria si care a fost publicat in revista New Scientist, informeaza newscientist.com.

Fenomenul a fost raportat in urma cu 150 de fiziologul german Emil Du Bois-Reymond, dar multa vreme a fost ignorat. Profesorii Josef Penninger, de la Institutul de biotehnologie moleculara din Viena, Austria, si Min Zhao, de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, au demonstrat rolul vital pe care il au campurile si curentii electrici naturali asupra tesuturilor, reducand timpul de vindecare a unei rani prin atragerea celulelor reparatoare in zonele afectate ale pielii.

Celulele si tesuturile functioneaza ca bateriile chimice, cu ioni de potasiu incarcati pozitiv si ioni de clorura incarcati negativ situati pe suprafata membranelor. Acest lucru creeaza tipare de campuri electrice pe toata suprafata corpului. Daca tesutul este afectat, functionarea "bateriei" se intrerupe, este vorba, practic, de un scurtcircuit. Penninger si colegii sai si-au dat seama ca zonele afectate rezultate sunt de fapt cele care atrag si ghideaza celulele reparatoare.

Cercetatorii au facut experimente pe tesuturi si celule de soarece si si-au dat seama ca daca acestea sunt expuse la campuri electrice variate, fenomenul poate accelera sau opri complet vindecarea. Cercetatorii au identificat si genele care controleaza procesul de vindecare a pielii. "La inceput am fost sceptici, dar apoi ne-am dat seama ca avea efect si atunci ne-am gandit sa cautam genele responsabile. Nu este vorba de homeopatie ci de biofizica", a indicat Penninger. Aceste gene au rolul de a bloca migratia celulelor reparatoare spre zonele afectate si, atunci cand sunt expuse la anumite campuri electrice, procesul de vindecare poate fi accelerat sau blocat. "De multi ani exista rapoarte anecdotice despre efectul curentului electric asupra ranilor.

Acest studiu demonstreaza atat efectul curentului electric asupra migratiei celulelor reparatoare, cat si modul in care aceste semnale schimba comportamentul celulelor".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.