Terapia de inlocuire a hormonilor are ca efect diminuarea simptomelor menopauzei, precum bufeurile, transpiratiile nocturne, uscaciunea vaginala, depresiile, lipsa de apetit sexual si osteoporoza. Un studiu realizat in 2002 a scos la iveala faptul ca tratamentul cu testosteron si estrogen duce la cresterea riscului de aparitie a infarcturilor, a cheagurilor de sange si a cancerului la san. De atunci multe femei au fost sfatuite sa intrerupa tratamentul hormonal sau sa ia doze cat mai mici de hormoni combinati.

Un alt studiu realizat de o echipa de cercetatori de la universitatile din Boston si Harvard, la care au participat peste 120.000 de femei a scos la iveala faptul ca tratamentul cu testosteron si estrogen a crescut riscul de aparitie a cancerului la san cu 77%. In cazul femeilor care au urmat tratament doar cu estrogen, riscul de aparitie a cancerului la san a crescut doar cu 15%.

"Desi terapiile post-menopauza amelioreaza apetitul sexual, starea psihica si sanatatea oaselor, riscul foarte crescut de aparitie a cancerului la san cantareste mai greu in balanta", a declarat autorul acestui studiu, profesorul Rulla Tamimi. Nici in ceea ce priveste terapiile alternative la cele cu hormoni, vestile nu sunt bune. O revizuire a 70 de studii asupra acestor terapii, de la dietele cu proteine la meditatie, a scos la iveala faptul ca acestea sunt insuficiente. O parte dintre studii au examinat terapiile cu vitamine, proteine, diete complete sau alte tratamente pe baze biologice. Altele s-au axat pe terapiile mentale, de tipul meditatiei sau imagisticii ghidate, altele s-au bazat pe reflexologie, terapie prin magneti, medicina chineza traditionala sau medicina ayurvedica indiana.

Totusi, multe dintre acestea pot avea efect de placebo, o parte dintre paciente declarand ca se simt mai bine dupa ce au urmat unul dintre aceste tratamente. Cercetatorii sunt de parere ca aceste terapii mai trebuie studiate, deoarece femeile ar trebui sa incerce sa inlocuiasca tratamentele cu hormoni combinati cu altele mai putin riscante pentru sanatate.