"Pescarusul" lui Cehov va deschide partea teatrala a programului Sibiu-Capitala Culturala Europeana. Desi este pentru a treia oara cand pune in scena textul lui Cehov, la premiera oficiala din ianuarie 2007, Andrei Serban va avea sansa de gasi un alt mod de a face teatru

Asa cum Konstantin Treplev, personajul din "Pescarusul", pledeaza pentru un "teatru nou", in opozitie cu formele vetuste ale artei practicate de mama sa, creatorul "Trilogiei antice" revine pe scena mai rational, mai putin estetizat. Pentru ca spectatorii vor da primii verdictul in acest caz, Andrei Serban a fost de acord sa deschida portile teatrului din Sibiu, pentru curiosii care au vrut sa-i vada trupa la repetitie. "Rostul teatrului e sa dea speranta. Pare un cliseu, in special pentru generatia tanara, de avangarda. Dar ceea ce Cehov si Shakespeare au vazut este ca in cea mai cumplita tragedie exista speranta", a declarat regizorul, citat de Mediafax. Celebrul regizor a acordat astfel publicului sansa de a participa la cinci repetitii deschise cu "Pescarusul" de la Sibiu, incepand din 29 iulie.

Ultima repetitie cu public va avea loc maine. Spectacolul are o dubla distributie, iar doua personaje - Masa si Medvedenko - sunt acoperite chiar de trei actori. Maia Morgenstern, Mariana Presecan, Tudor Aaron Istodor, Adrian Neacsu, Marian Ralea, Gelu Potzolli, Andreea Bibiri, Cristina Flutur, Ovidiu Mot, Dan Glasu, Cristina Stoleriu, Florentina Tilea, Diana Fufezan, Raluca Iani, Ofelia Popii, Mircea Rusu, Adrian Matioc, Cornel Raileanu, Doru Presecan, Serban Pavlu, Viorel Rata, Pali Vecsei, sunt cei 22 de actori - atat din distributia sibiana cat si din cea bucuresteana - care au urcat pe scena rand pe rand si au avut sansa de a-si privi personajul atat pe scena cat si in afara ei. Intr-o asemenea ipostaza s-a aflat Andreea Bibiri vineri seara, cand au jucat sibienii.

"Andrei Serban vrea alt stil de joc, lucreaza cu ritmuri, iti trebuie mai multa tehnica, desi nu vrea sa recunoasca si spune ca nu-i plac actorii tehnici, ci cei care traiesc pe scena cu adevarat. Iti trebuie mult mai multa tehnica pentru a face ce vrea. Si vrea foarte multe lucruri, enorm de multe lucruri", a declarat actrita Teatrului Bulandra pentru Mediafax.

"Sunt nume foarte mari - Maia Morgenstern, Marian Ralea, Andreea Bibiri, Mircea Rusu si altii - si pentru a avea certitudinea ca spectacolul va avea o prezenta evidenta in cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana am tinut sa existe mai multi actori. In plus, faptul ca Andrei Serban a revenit pe o scena de teatru de la noi dupa atatia ani este o oportunitate pentru cat mai multi actori sa lucreze cu el", a explicat ideea dublei distributii Constantin Chiriac, directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.