SCUMPIRI. Luna august aduce preturi mai mari la produse si servicii, care vor da peste cap bugetele romanilor.

Painea se va scumpi cu pana la 10%, in urma aplicarii unor taxe mai mari pe care le va percepe Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Romanii vor plati 400-500 lei vechi in plus pentru fiecare paine cumparata, pretul urmand sa ajunga la 4.500-6.000 lei vechi, in functie de sortiment, potrivit patronatului Rompan.

Painea cea de toate zilele e din ce in ce mai scumpa
Conform unui ordin al presedintelui ANSVSA, firmele trebuie sa plateasca din august intre 50 si 50.000 euro pentru controalele de stat, la care se adauga salariile angajatilor care ii supravegheaza. Aceste noi "taxe" sanitar-veterinare si preturile mai mari la carburanti ar putea arunca in aer toate preturile la alimente in cursul lunii august. "Practic, toate alimentele si bauturile racoritoare se vor scumpi cu procente sub 10%", ne-a declarat Mihai Visan, director al patronatului Romalimenta.

In plus, bauturile spirtoase vor ajunge din august pe piata cu preturi mai mari cu 10-15%. "Toti producatorii de bauturi alcoolice au avut stocuri inainte de majorarea accizelor si aplicarea taxei de viciu, astfel ca romanii vor cumpara la preturi majorate abia din luna august", ne-a declarat Radu Morariu, presedintele patronatului GARANT. Un litru de vodca va costa 230.000-240.000 lei vechi, fata de 200.000 lei vechi, o sticla de gin va ajunge la 250.000 lei vechi, comparativ cu 190.000 lei vechi, iar preturile la brandy sar de la 250.000 la 400.000 lei vechi. De la 1 august, vom plati cu 1,92% mai mult pentru apa rece. Apa Nova a anuntat ca va majora tarifele cu 500 lei vechi, pana la 26.200 lei/mc.

Tot din august, romanii vor scoate din buzunare cu aproape 6% mai mult pentru apa calda si caldura, dupa ce autoritatile locale vor aplica preturi locale la energia termica furnizata. Nu in ultimul rand, cei care merg pe Litoral in prima jumatate a lunii august vor plati tarife de cazare intre 15% si 30% mai mari decat cele actuale. Preturile pe Litoral vor scadea abia dupa incheierea sezonului de varf, astfel ca un bilet la mare va fi cu 15-20% mai ieftin dupa 15 august.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.