200 de tineri din 35 de tari au transformat Brasovul intr-o reduta, pe care au incercat sa o cucereasca prin puterea argumentelor. Sud-coreenii s-au dovedit cei mai persuasivi.

Coreea de Sud si Slovacia si-au disputat finala campionatului international de dezbateri academice, aflat la a 12-a editie, avind ca tema de argumentare si contraargumentare adoptarea unei politici internationale privind respectarea Conventiei Drepturilor Copilului.

Juriul, format din membrii International Debate Education Association (IDEA) din SUA, a decis cu patru voturi contra trei ca "afirmatorii", echipa Coreii de Sud, formata din Sea Hu Im, Tae Hyun Ahn si Albert Hong, au cistigat competitia pe natiuni, la care au concurat 40 de echipe.

Cum se naste ideea cistigatoare

Tinerii, cu virste de pina la 18 ani, si-au construit foarte atent pledoaria de argumentare, organizarea ideilor, retorica si nu au aratat pic de emotie in fata celor 200 de participanti din toata lumea, strinsi in Centrul Reduta din Brasov. Ideea cu care au cistigat a fost aceea a introducerii unor certificate de nastere pentru copiii care se nasc in tarile sarace de peste tot din lume. "Practic, asta este una dintre cele mai mari probleme din lume in tarile sarace, pentru ca neinregistrarea acestor copii inseamna ca nu au acces la nici unul dintre drepturile lor. Daca ei nu exista pentru Guvern, inseamna ca e foarte greu de demonstrat legal care este virsta lor si, neputind sa demonstrezi care e virsta, e foarte greu sa acuzi fabricile care ii angajeaza ilegal ca forta de munca", a explicat Anca Pusca, trainer IDEA, subiectul dezbaterii.

Propunerea pe care au facut-o cei trei coreeni a fost infiintarea unei agentii internationale care sa se asigure ca fiecare copil nascut primeste un certificat de nastere, iar problema sa fie reglementata nu numai national, ci si international. Mecanismele de implementare, fondurile de la G8, de la Natiunile Unite si de la UNICEF, necesare unui astfel de proiect, toate acestea au fost trecute in planul dezbaterii de sud-coreeni.

Misiunea echipei slovace a fost sa combata argumentele adversarilor. "Negatorii", trei baieti din Slovacia, nu au reusit sa convinga juriul ca merita trofeul natiunilor din simplul motiv ca unul dintre ei a admis ca propunerea coreenilor este una buna, chiar si in teorie. "Retoric vorbind, nu incepi acceptind pozitia celorlalti", a punctat arbitrul Pusca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.