Peste 20% din orasele resedinta de judet au renuntat la serviciile regiilor locale de termoficare, partial sau total, numarul apartamentelor debransate de la sistemul central de incalzire ridicandu-se la aproape 600.000.

Astfel, potrivit raportului "Termia 2006", realizat de portalul national de administratie publica, din cele 2,2 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, aproape un sfert au renuntat la acest serviciu. Locuitorii din orasele Satu Mare, Baia Mare, Sfantu Gheorghe si Slatina au debransat in totalitate locuintele de la regiile locale de termoficare. Acestia au optat, in schimb, pentru alte mijloace de incalzire, precum centralele de bloc, de apartament sau convectoarele pe gaze naturale.

Cereri de debransare in numar mare au fost inregistrate si in Targu Jiu (aproximativ 97% din numarul total de apartamente), Slobozia (95,9%), Calarasi (95,6%), Sibiu (92,8%), Alba Iulia (87,5%) si Zalau (circa 85%).

Pana in aprilie 2006, proprietarii a 42.000 apartamente, dintr-un total de 600.000 locuinte, din municipiul Bucuresti, renuntasera la sistemul centralizat de incalzire. "In tara, numarul locuintelor debransate de la sistemele de termoficare a inceput sa creasca in 2000, cand piata a fost invadata de centralele termice de apartament, valorile maxime de debransari fiind inregistrate in perioada 2002-2003", se arata in raportul respectiv.

De asemenea, lucrarea aminteste si faptul ca sectorul national energetic este "in mare masura imbatranit" si necesita investitii masive pentru modernizare. Mai mult de 32% din echipamentele in acest domeniu au o vechime mai mare de 30 ani, iar alte 50% din sisteme au o durata de functionare cuprinsa intre 20 si 30 ani. Studiul releva ca doar 0,7% din acestea au o vechime mai mica de 10 ani.

Ministerul Economiei si Comertului estimeaza investitiile totale necesare pentru modernizarea intregului sector energetic, in perioada 2006-2015, la 6,85 miliarde de dolari. Din acesti bani, 1,8 miliarde de dolari vor fi alocati sectorului termoelectric.

Raportul "Termia 2006" reprezinta primul studiu de acest gen la noi in tara, care a aparut din necesitatea sintetizarii in format unitar a informatiilor despre unitatile de producere si distributie a energiei termice din Romania. Informatiile au fost obtinute direct de la regiile si serviciile locale de termoficare, cat si prin efortul de cercetare al echipei portalului www.Administratie.ro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.