Tariceanu are in vedere marirea normelor didactice, fara sa tina cont de faptul ca acum norma unui dascal e de 8 ore pe zi, la fel ca in tarile UE

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca "in invatamant trebuie vorbit si despre reforme si norme didactice, nu doar despre salarii". Considerand ca "normele didactice sunt extrem de lejere", primul-ministru a precizat ca in perioada urmatoare va fi analizata aceasta problema. "Mi se pare ca nu se cunoaste Legea 108, ca sa nu mai vorbesc de reglementarile europene. La ora actuala, norma unui cadru didactic este de 8 ore pe zi, adica de 40 de ore pe saptamana. Aceasta norma mi se pare o norma decenta si nu cred ca e bine sa fie marita, sarind peste prevederile Codului Muncii. Pe langa cele 18 ore reprezentate de norma de predare, norma unui dascal se constituie si din orele necesare pregatirii lectiilor, din orele in care corecteaza lucrarile elevilor. Sa maresti norma de predare inseamna sa-i dai profesorului mai multi elevi de monitorizat, ceea ce nu este bine", ne-a declarat Adrian Jiga, directorul Scolii Superioare Comerciale "N. Kretzulescu" din Bucuresti. "Eu m-as astepta sa se reduca normele didactice. Daca vrem calitate in invatamant, nu cred ca trebuie marite normele profesorilor", considera Pavel Lazarov, directorul Liceului "T. Vladimirescu" din Capitala.

Sindicatele din invatamant au reactionat rapid la spusele premierului. "Norma didactica in Romania este la fel ca in celelalte state europene. Nu au trecut prin scoala atunci cand au facut promisiunile electorale. Nu stiu cum anume stau lucrurile in invatamant. Este inadmisibil sa sacrifici 400 de mii de angajati din invatamant ca sa fie acoperit deficitul bugetar determinat de masuri care nu au legatura cu educatia", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI. "Dupa acuzatiile de evaziune fiscala si dupa ce profesorii au fost singurii bugetari omisi de la acordarea indexarii pe 2005, afirmatiile premierului reprezinta un nou afront la adresa cadrelor didactice", a afirmat Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater", sindicatul din invatamantul superior. In aceeasi emisiune televizata, Calin Popescu Tariceanu a spus ca profesorii nu primesc salariile pe care le merita, dar le-a amintit dascalilor ca, "anul trecut, majorarile salariale in invatamant au fost de 38 la suta, poate si din cauza ca era vorba de un an electoral".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.