Un roman incaseaza lunar o pensie de peste 136 de milioane de lei, iar alti 41 - pensii de peste 50 de milioane. Dupa incheierea procesului de recalculare, aceste pensii vor fi inghetate in baza principiului juridic "un drept cistigat nu poate fi anulat de o alta lege". Potrivit datelor statistice puse la dispozitia ziarului nostru de catre Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), un roman primeste lunar o pensie de 136.085.000 de lei, iar alti 41 incaseaza lunar pensii de peste 50 de milioane de lei.

Posesorii acestor pensii, care i-au atras atentia chiar si ministrului Muncii, sint persoane care au lucrat in mediul bancar, in companii multinationale, in marile companii de stat sau in regiile autonome. Aceste persoane au ajuns sa aiba asemenea pensii pentru ca au fost remunerati in valuta sau in lei, in acest caz cifrele cuprinzind foarte multe zerouri. Marele lor avantaj l-a constituit faptul ca pensia le-a fost calculata in baza unei legi din 1977, unde s-a luat in calcul leafa incasata in ultimii cinci ani. "Cei care s-au retras din activitate inainte sa intre in vigoare noua lege a pensiilor (adica pina la 1 aprilie 2001 - n.r.), li s-a calculat pensia potrivit prevederilor Legii nr.3/1977, privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile HG nr. 565/1996.

In consecinta, la stabilirea acestor drepturi au fost luate in considerare salarii si sporuri dintr-o perioada de numai 5 ani din ultimii 10 ani de activitate", a declarat pentru "Cotidianul" Petre Ciotlos, secretarul general al CNPAS. De regula, in ultimii 5 ani de activitate se incaseaza cele mai mari lefuri, comparativ cu veniturile realizate in intreaga cariera, lucru care i-a avantajat pe respectivii pensionari la calcularea pensiei.

Inechitatea intre pensionari e doar teorie

In octombrie 2004, fostul guvern a demarat campania de recalculare a pensiilor, care este continuata in prezent de actualul Executiv. Scopul propus de ambele guverne este eliminarea inechitatilor dintre pensii, "in vederea asigurarii respectarii principiului la conditii egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul pensionarii". Inechitatile constau in faptul ca doua persoane care au muncit in aceeasi fabrica, in aceleasi conditii, acelasi numar de ani au pensii diferite pentru ca una a fost calculata in baza legii din 1977, cealalta, in baza prevederilor Legii nr. 19/2000.

Prin recalculare se va determina punctajul mediu anual al fiecarei pensii aflate in plata. Pensiile provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat vor fi calculate dupa formula prevazuta de Legea nr. 19/2000. In cazul in care cuantumul pensiei aferent noului punctaj este mai mic decit cel aflat in plata, pensiile vechi vor fi inghetate, in baza principiului juridic care spune ca un drept cistigat prin lege nu poate fi anulat de o alta lege.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.