Corporatiile care doresc consultanta de afaceri de la o casa de avocatura trebuie sa se uite la lista de referinte, numarul de avocati si specializarile pe domenii ca sa faca o alegere buna.

Marile case de avocatura din Romania si-au cistigat numele in perioada 1995-2005, decada marilor privatizari, in care si-au construit echipa, baza de clienti si experienta. Acum, firmele de avocatura de business, cea mai profitabila ramura a dreptului, isi consolideaza pozitia si cistiga sume ametitoare din trei mari categorii de proiecte.

"Prima mare categorie este cea a fuziunilor si achizitiilor. Deja piata incepe sa devina sofisticata, sint companii romanesti care au ajuns intr-un anumit moment de dezvoltare, in care actionarii lor romani decid vinzarea pachetelor majoritare catre diversi investitori strategici, nume mari din lume pe domeniile respective", a declarat Ovidiu Valeanu, partener in firma austriaca de avocatura CHSH, care a intrat de aproape un an pe piata romaneasca.

Avocatii straini isi aduc si clientii

Valeanu a numit si cel de-al doilea mare domeniu, cel al tranzactiilor imobiliare pentru proiectele mari care au loc in tara. "In proiectele de zeci de milioane de euro, precum Baneasa Park, partea juridica poate insemna o suma considerabila, cu comisioane care pot merge de la 0,3 pina la 1,5 - 2% din valoarea tranzactiei", a spus Valeanu.

Cea de-a treia mare categorie de proiecte in care este nevoie de consultanta juridica de afaceri este cea a pietei de capital. "Firmele mari americane, britanice, de genul Clifford Chance (cea mai mare casa de avocati din lume - n.r.), care si-au anuntat intrarea in Romania, vor avea drept tinta acest domeniu, vor atrage dupa ele marii lor clienti pe care ii au in portofoliu pentru a-i implica in piata din Romania. Si in felul acesta piata se va dezvolta", a opinat Valeanu.

Plata la ora

Casa de avocatura CHSH, cu 12 avocati in echipa, practica tarife de la 100 de euro pe ora de lucru pina la 220 de euro, limita maxima. La casele mai mari, limita urca si mai sus - 270 de euro pe ora, de exemplu, la Tuca&Zbircea&Asociatii. "Este esential de subliniat faptul ca, atunci cind il facturezi pe client, trebuie sa facturezi strict activitatea pe care o depui pentru acel client si nu trebuie sa iei in calcul asa-numita «learning curve», timpul pe care eu il petrec pentru a studia o anumita reglementare.

El vine sa plateasca pentru o asistenta care i se acorda strict pe problema lui, nu timpul pe care eu il petrec cautind in sistemul legislativ si citind nu stiu care lege", a explicat Valeanu.

La asemenea tarife, mai ales daca se inmultesc cu multe ore de lucru pe un dosar, e normal ca unii clienti sa incerce sa negocieze o reducere. "Discounturile se ofera in functie de amploarea proiectului, de interesul clientului de a intretine relatia cu un anumit client", a spus Tuca Florentin, care manageriaza o casa de avocatura compusa din 48 de avocati.

Ce vor clientii

La o casa de avocatura, clientul poate veni cu cerinte foarte diverse, spre exemplu un proiect gata identificat, un activ pe care vrea sa il cumpere - teren, cladire, fabrica -, pentru care vrea o analiza juridica si atit. "Clientul poate sa spuna ca nu vrea sa il asistam la negocieri; atunci, mandatul nostru e foarte clar, limitat, iar asta se intimpla in cazurile in care discutam de clienti noi, investitori pe piata de real estate", completeaza Valeanu.

O a doua situatie intilnita in casele de avocatura este cea in care, pe linga situatia juridica a activului, trebuie asigurata si asistenta in negocierea contractului, caz in care avocatul poate cere si un mic comision de succes.

Cind aparatorul are idei

In final, cea de-a treia situatie identificata este cea in care avocatul a dezvoltat cu clientul doua-trei proiecte precedente, in care a aflat care sint asteptarile lui, si atunci avocatul devine cel care trage business-ul dupa el: identifica un proiect nou, il propune, iar clientul da unda verde. "Identificarea proiectelor este o chestiune foarte complexa, unde trebuie sa lucrezi in echipe diferite, cu un arhitect bun, cu topometristi foarte buni, cu o firma care sa iti ofere consultanta de mediu, care sa iti spuna despre eventualele poluari istorice ale terenului, cu un agent imobiliar foarte bine informat", a descris Valeanu un posibil proiect in zona imobiliara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.