Femeile care fac ore suplimentare sunt mai nefericite decat barbatii care lucreaza peste program, prezentand un risc mai mare de a dezvolta obiceiuri nesanatoase, precum abuzul de gustari si consumul excesiv de cafea, este concluzia unui studiu aparut la Londra, informeaza BBC News Online.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leeds a descoperit ca femeile reactioneaza foarte diferit fata de barbati cand vine vorba de ore suplimentare la serviciu. Lucrul peste program afecteaza mult mai mult femeile decat barbatii, cercetatorii fiind de parere ca acest lucru se intampla din cauza stresului.

Femeile care fac ore suplimentare mananca mai multe gustari bogate in zaharuri si grasimi, fac mai putine exercitii fizice si beau mai multa cafea decat barbatii aflati in aceleasi conditii. Pentru ambele sexe s-a remarcat o scadere a consumului de alcool, inconditiile in care persoanele respective lucrau des peste program. Profesorul Daryl O’Connor, coordonator al acestui studiu, a declarat: "Stresul deregleaza obiceiurile alimentare normale ale oamenilor.

Persoanele stresate mananca mai putine alimente in timpul meselor principale, dar se reorienteaza spre gustari bogate in zaharuri si grasimi". Persoanele care au avut o cearta cu un coleg, o intalnire cu seful, o prezentare, un termen limita, au consumat gustari de acest tip in exces. O’Connor numeste aceste persoane "gurmanzi emotionali". Profesorul Cary Cooper, specialist in psihologie si sanatate organizationala la Universitatea din Lancaster, a declarat ca barbatii nu sunt la fel de afectati de orele suplimentare pentru ca nu se asteapta de la ei rezolvarea mai multor sarcini in acelasi timp.

"Multi barbati fac ore suplimentare pentru ca le place sa se simta importanti. Si cred ca multi dintre ei prefera sa faca ore suplimentare pentru a nu mai face treburi casnice cand ajung acasa", a mai spus Cooper.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.