Desi pare greu de crezut, din ce in ce mai multi romani apeleaza la... detectorul de minciuni. Asa se face ca au aparut mai multe firme specializate in efectuarea de teste cu poligraf.

Barbatii gelosi se dovedesc a fi o mina de aur pentru cei care doresc sa faca bani din testarea sinceritatii. Cei mai numerosi clienti sunt barbati bogati casatoriti cu femei tinere si frumoase, care in scurt timp dupa ce si-au pus pirostriile devin foarte gelosi. Pentru a-si verifica banuielile, acestia isi iau consoartele pe sus si le duc la poligraf.

Clienti fideli ai firmelor de profil sunt si companiile de paza, care isi testeaza perio-dic angajatii. Unele dintre acestea au incheiat contracte pe o durata mai lunga, practic, si-au facut abonament la poligraf. Angajatii sunt testati pe rand, cate 20-30 pe luna. Masura e preventiva, oamenii, stiind ca vor fi supusi la teste, se tem sa faca vreo infractiune.

De asemenea, din ce in ce mai multi patroni au inceput sa isi testeze angajatii cu detectorul de minciuni. Unii vor sa stie daca salariatii isi indeplinesc cum trebuie sarcinile de serviciu si daca o fac cu placere, alti vor sa afle chiar daca sunt simpatizati sau urati de catre angajati. Cu poligraful se poate verifica loialitatea angajatilor, dar si cauzele randamentului redus al acestora. Multi patroni isi aduc angajatii la poligraf atunci cand descopera ca au fost furati.

"Testul adevarului" nu este pentru toate buzunarele, tarifele sunt intre 80 de euro si 250 de euro, in functie de complexitatea cazului, iar cei care au abonament beneficiaza de tarife prefe-rentiale. Pentru a putea fi supus unui test la poligraf, subiectul trebuie sa fie odihnit, sa nu fi consumat alcool sau cafea si sa nu fie bolnav. Tehnica de testare este relativ simpla. Psihologul culege date despre caz si despre cel supus testarii, formuleaza 10-12 intrebari scurte, clare si pe intelesul celui testat. Unele intrebari sunt relevante, altele de control, iar restul de relaxare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.