Incepand de azi, timp de cinci zile, Complexul Week-end din Targu Mures devine principala tinta pentru amatorii de distractii si muzica buna. Motivul? Cea de-a patra editie a Festivalului Peninsula, fratiorul mai mic al celebrului Sziget din Ungaria. Organizat de aceeasi firma, Peninsula se poate mandri cu un program unic in Romania, ce cuprinde recitaluri a peste 90 de formatii, spectacole de teatru, proiectii de film, demonstratii de dans, expozitii de fotografie si caricatura, grafitti si body-painting.

Daca in 2003, festivalul avea o singura scena pentru trupele din Romania si Ungaria, anul acesta, exista trei scene si 150 de programe culturale, bugetul evenimentului ridicandu-se la circa 450.000 de euro. Dupa ce anul trecut au spus "prezent" circa 50.000 de spectatori, pentru aceasta editie, organizatorii se asteapta la o crestere de 10% a numarului de spectatori.

Rasmus, ATB, The Toy Dolls

Aceasta estimare este generata de afisul festivalului, ce cuprinde o sumedenie de vedete din tara si de peste hotare, incepand cu The Rasmus (Finlanda), care va concerta pe scena Week-end vineri seara, The Toy Dolls (Marea Britanie/30 iulie, scena Week-end) si ATB (scena Arigato/vineri seara) - pentru a puncta garda straina - si continuand cu Altar, Parazitii, O.C.S., Phoenix, Luna Amara, Vita de Vie, Cargo, Vama Veche, Directia 5, Shukar Collective, Iris, Voltaj si Suie Paparude, reprezentantii de marca ai scenei autohtone. Toate acestea in conditiile in care Peninsula este un festival pe bilete, pretul pentru cinci zile fiind de 100 RON.

Capoiera si "Sin City"

Pe langa concerte, Peninsula le propune tinerilor o serie intreaga de oferte non-muzicale, precum Civiliada, Arena de Dans, Cinema Peninsula, spectacole de papusi si teatru, Saptamana umorului, body-painting, caricatura si grafitti.

La Arigato Arena, iubitorii dansului pot invata de la profesionisti o gama larga de stiluri, de la capoiera la salsa, de la dansuri irlandeze la dansuri grecesti si pana la break-dance.

Dupa cateva doze de dans, spectatorii se pot delecta cu un film in cadrul Cinema Peninsula, afisul fiind plin de tentatii. Astfel, printre titlurile ce vor fi proiectate la aceasta editie amintim: "Sin City" (2005), "Crash" (2004), "The Constant Gardener" (2005), "Moartea domnului Lazarescu" (2005), "Ice Age 2" (2006), "Cache" (2005), "Crossing The Bridge: The Sound of Istanbul" (Best of TIFF 2006), "Match Point" (2005), "Legaturi bolnavicioase" (2006), "Tzameti" (Best of TIFF 2006) si "Codul lui Da Vinci" (2006).
Cat despre teatru, cele patru zile de program prezinta tot atatea spectacole, toate destinate adultilor. Ele sunt prezentate de Teatrul "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe, Academia de Arta Teatrala Targu Mures si de Teatrul de Papusi "Excalibur" din Cluj.

Protejarea mediului

Avand in vedere ca pe parcursul celor cinci zile de festival se asteapta peste 50.000 de spectatori, organizatorii lanseaza o serie de programe menite sa protejeze malul Muresului.
Printre aceste programe se numara adunarea selectiva a gunoiului in scopul reciclarii, un concurs de caricaturi pe teme de mediu, un seminar despre recycling si o actiune de strangere a pet-urilor pe Insula Verde (cu premii). Pentru cei care vor "trage" in camping s-au montat 50 de dusuri si 100 de toalete ecologice, accesibile si pentru persoanele cu dizabilitati. In plus, paza va fi asigurata zilnic de circa 120 de persoane. Or, daca mai spunem ca spectatorii isi pot lasa bagajele intr-un loc bine pazit sau ca isi pot incarca celularele intr-un loc special - contra cost evident -, este clar ca oferta festivalului Peninsula nu poate fi comparata cu niciun alt eveniment de gen din tara.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.