Una dintre problemele pe care Romania nu le-a rezolvat inca pentru aderarea la Uniunea Europeana este calitatea apei potabile, sistemele de epurare precum si apele uzate.

Lipsa fondurilor a fost, multa vreme, argumentul cu care s-au aparat autoritatile.

In prezent, in Romania exista 224 statii de epurare a apelor reziduale orasenesti, scrie EurActiv. Conform datelor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in anul 2004, aproximativ 71% din apele uzate, provenite de la principalele surse de poluare, au ajuns in rauri, neepurate sau insuficient epurate.

Din 1.359 de statii de epurare verificate in anul 2004, 555 de statii, reprezentand 40,8%, au functionat corespunzator, iar restul de 804 statii, adica 59,2%, nu s-au ridicat la standardele impuse.

Guvernul va contracta de la Banca Europeana de Investitii (BEI) un imprumut in valoare de 41,5 milioane de euro pentru reabilitarea retelelor de alimentare cu apa in mediul urban. Creditul va fi restituit in 25 ani, dupa o perioada de gratie de sase ani. Proiectul vizeaza reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si tratare a apelor uzate in municipiile Baia Mare, Bistrita, Drobeta-Turnu Severin, Pitesti si Ramnicu Valcea. Costul total net al lucrarilor este de 181,1 milioane de euro.

Conform datelor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, in anul 2004, aproximativ 71% din apele uzate, provenite de la principalele surse de poluare, au ajuns in rauri, neepurate sau insuficient epurate. Fata de un volum total evacuat de 3.854,162 milioane metri cubi pe an, peste 2.098 milioane metri cubi, 54,5%, constituie ape uzate care trebuie epurate. Din volumul total de ape uzate care necesita tratere, peste 29 % au fost corespunzator epurate.

Potrivit sursei citate, una dintre cauzele situatiei actuale in domeniul tratarii apelor o constituie lipsa banilor. Implementarea directivelor din domeniul alimentarii cu apa si epurarii apelor uzate implica eforturi financiare considerabile. Costurile asociate implementarii standardelor in materie de calitatea apei au fost estimate la circa 15 miliarde de euro si vor fi suportate partial de Uniunea Europeana (circa 500 milioane de euro anual), bugetul statului si din imprumuturi de la institutiile financiare internationale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.