Costurile pe care le implica demersul de emigrare, luand in calcul analiza dosarului, verificarile privind aspectele legate de sanatate si securitate si emiterea vizei sunt in jur de 1.400 de dolari canadieni pentru o persoana si in jur de 2.600 de dolari canadieni pentru un cuplu cu un copil sub 22 de ani. In momentul sosirii in Québec, imigrantul trebuie sa dispuna de resurse financiare care sa ii permita sa traiasca independent minimum trei luni.

Astfel, o persoana trebuie sa detina suma minima de 5.000 de dolari canadieni, iar un cuplu cu un copil trebuie sa ajunga in Québec cu minimum 8.000 de dolari canadieni. "Québecul are o rata a natalitatii scazuta si, in consecinta, are nevoie de imigranti cu expertiza, dar si francofoni. Experienta ne-a aratat ca imigrantii romani pot sa se adapteze foarte bine in societatea francofona din Québec. Aici exista deja o importanta comunitate a romanilor care pastreaza legaturi solide cu tara de origine", precizeaza oficialii BIQ.

Cei interesati se pot inscrie pe site-ul www.immigration-quebec.ca/roumanie.

Guy Nolin, responsabil pentru Programele de informare in cadrul BIQ, va face cu ocazia intalnirii de la Sala Dalles o prezentare generala a Québecului, a conditiilor de viata de acolo, precum si a motivelor care determina autoritatile din Québec sa caute imigranti in Romania. De asemenea, Nolin va prezenta procedura si etapele care trebuie parcurse pentru a emigra in Québec si va raspunde la intrebarile participantilor. Reprezentantul BIQ va prezenta si noua structura a website-ului «Immigration-Quebec» lansat la sfarsitul lunii mai de Ministerul Imigrarii din Quebec, care inregistreaza lunar 400.000 de vizitatori, la nivel mondial.

Site-ul ofera o informatie completa in ceea ce priveste completarea proiectului de emigrare. In sectiunea «Langue française», vizitatorii au ocazia de a invata limba franceza facand exercitii on-line si informandu-se asupra posibilitatilor de a invata franceza in Québec si in strainatate.