Reputatul istoric si arheolog Ioan Piso atrage inca o data atentia asupra importantei istorice de la Rosia Montana, supranumita Alburnus Maior. Aici au fost descoperite, intr-o galerie, tablitele romane care stau la baza studiului Dreptului roman din toate universitatile din lume. Istoricul se teme ca exploatarea miniera din Alba pune in pericol, daca nu va duce la disparitia, celui mai mare sit roman din tara.

Tentativele de salvare a patrimoniului arheologic de la Rosia Montana continua, uneori mai agresiv, de cele mai multe ori timid. Unul dintre arheologii cei mai avizati, care a si facut sapaturi in zona, Ioan Piso, ne-a spus ca distrugerea acestui patrimoniu universal ar sterge si ultima marturie consemnata in toate cursurile de Drept roman de pe mapamond: Alburnus Minor este citata in marile universitati pentru ca aici au fost descoperite primele contracte de vanzare-cumparare si inchiriere de locuinte.

Tablitele au fost facute cunoscute de celebrul istoric Theodor Momsen (1817 - 1903), citat in facultatile lumii, cel care a facut cunoscut "unul dintre cele mai spectaculoase surse ale dreptului roman din lume", ne-a declarat Ioan Piso. "Aceasta comoara inestimabila de la Rosia Montana risca sa dispara cu totul, fara sa mai vorbim de pericolul pe care-l presupune exploatarea. De aceea, in ultimii trei ani, 1.308 de institutii si personalitati ale lumii s-au unit practic in jurul protestului nostru", ne-a mai precizat istoricul.

Sutele de tone de aur si argint pot distruge istoria justitiei europene

Opozantii proiectului minier, Asociatia Alburnus Maior, au deschis numai in ultimul an sapte procese Agentiei pentru Protectia Mediului din Alba, majoritatea castigate de institutia reclamata. Sunt contestate, in special, acordurile date de Agentie investitorului canadian pentru foraje de explorare in zona localitatilor Bucium si Rosia Montana, dar si pentru oferirea unor informatii legate de proiect.

In urma studiilor realizate la Rosia Montana, s-au descoperit circa 331 tone de aur si 1.600 tone de argint, pe care Compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa le exploateze in 17 ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.