Sudul este mai sanatos ca Nordul
In Europa celor 25 se moare diferit, nu numai in functie de varsta, ci si in functie de tara de bastina. Unele sunt principalele cauze in tarile baltice, altele sunt in cele mediteraneene. Aceasta este concluzia unui studiu Eurostat, serviciul de statistica al Uninunii Europene, aparut saptamana trecuta si consacrat cauzelor deceselor din spatiul european intre 2001 si 2003. Doua treimi din decese sunt, totusi, imputabile maladiilor circulatorii si cancerului.

Studiul Eurostat observa diferente notabile intre categoriile de varsta, dar si intre tari, mai ales intre cele nordice si cele sudice. In Spania, de pilda, procentul sinucigasilor, al deceselor din cauza cancerului mamar sau de pe urma crizelor cadiace este sensibil mai mic decat in tarile baltice. In schimb, la tinerii sub 20 de ani, accidentele rutiere reprezinta principala cauza a mortalitatii pe ansamblul tarilor UE. In accidente isi pierd viata, in medie, de doua ori mai multi barbati decat femei si se intampla cel mai frecvent in Slovacia (18,8 decese la 100.000 de barbati) si in Lituania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.