"Junglele" lui Rousseau "vamesul" au traversat Atlanticul

Opera enigmatica si impresionanta a lui Henri "vamesul" Rousseau va putea fi vazuta si de publicul american din Washington intr-o prima retrospectiva a pictorului francez dincolo de ocean, dupa mai bine de doua decenii. Expozitia intitulata "Henri Rousseau: Jungles in Paris", prezentata deja la Londra (Tate Modern) si la Muzeul d'Orsay din Paris, a fost deschisa, in urma cu o saptamana, la National Gallery of Art din Washington.

"Este un prilej rar de a explora lumea acestui artist uimitor si de a intelege cum a deschis calea unor inovatii care au revolutionat modernismul", sublinia Earl Powell, directorul National Gallery, unul dintre cele mai prestigioase din capitala americana. Expozitia grupeaza 50 de panze - portrete, alegorii, peisaje urbane - dintr-o serie exceptionala a emblematicelor "Jungles". Fie ca infatiseaza jungla amenintatoare sau tigrul speriat din "Surpris!" (panza ce deschide expozitia), ori jungla luxurianta din "Le reve", in care o femeie goala se intinde pe canapea (panza care inchide retrospectiva), Rousseau picteaza o fauna inventata si poetica. O ampla sectiune documentara vorbeste despre sursele inspiratiei pictorului (1844-1910) al carui exotism luxuriant nu s-a hranit nicidecum dintr-o calatorie in afara Frantei.

Organizatorii au tinut sa precizeze ca arta sa reflecta gustul popular al epocii care amesteca fascinatia expeditiilor periculoase pe continentele indepartate, literatura lui Jules Verne si a lui Rudyard Kipling, expozitiile universale sau pariziene descoperind diversitatea lumii si inceputul aventurii coloniale.
Pe parcursul lunilor urmatoare, vor fi organizate de muzeul din Washington numeroase conferinte si ateliere pentru copii, in jurul picturii lui Rousseau. Pentru a-l explica pe Douanier Rousseau si epoca sa, Galeria Nationala de Arta, care gazduieste lucrarile, a realizat un documentar in care actorul Kevin Kline indeplineste rolul povestitorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.