CHIN. Canicula loveste din nou Romania, dupa ce a parjolit tarile din vestul Europei.

Romanii au inceput de ieri "sa fiarba" la temperaturi oficiale de 35-36 de grade Celsius, dar gradele inregistrate la nivelul asfaltului sareau cu mult peste 50. Rezultatul: asa cum ne-am obisnuit deja in aceasta vara, sute de persoane au lesinat din cauza caldurii, dand de furca medicilor de la Ambulanta.

Primul deces

Un craiovean in varsta de 76 de ani a murit ieri in strada, dupa ce a suferit un atac cardio-vascular. De altfel, valul de caldura a dus la triplarea numarului de apeluri inregistrate la Serviciul Ambulanta Dolj. Peste 2.000 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, cele mai multe solicitari fiind din partea cardiacilor.

Nu se tine cont de avertizari

Medicii Serviciului de Ambulanta din Bucuresti se plangeau ieri ca sunt foarte putini cei care tin cont de avertizarile privind canicula. La orele amiezii, medicii au primit peste 60 de solicitari pentru cazuti in strada, lipotimii sau probleme cardiace. "Multi oameni ies din casa pe caldura, desi au fost avertizati sa evite deplasarile in miezul zilei", a declarat George Niculescu, medic coordonator.
Si in Timisoara caldura a facut victime. Salvarea a luat din strada 17 persoane care au lesinat. Intr-unul dintre cazuri a fost vorba despre un barbat care donase sange si care a lesinat imediat dupa ce a parasit spitalul. Un alt caz a fost al unei eleve care a lesinat din cauza emotiei in sediul facultatii unde dorea sa se inscrie pentru a da examen. Altor persoane li s-a facut rau in casa sau la cumparaturi.

Restrictii de viteza pentru trenuri

Trenurile de calatori vor avea limitari de viteza cuprinse intre 70 si 100 km/ora, iar cele de marfa, intre 50 si 70 km/ora. Pe tronsonul Bucuresti-Constanta, pe langa limitarile de viteza impuse de canicula, trenurile vor circula cu dificultate pe sectiunile unde se executa lucrari de reparatii, respectiv Bucuresti Nord-Baneasa, Baneasa-Pantelimon, Pantelimon-Fundulea si Fetesti-Constanta.

Nu stati la soare fara mijloace de protectie: palarii, umbrele, ochelari de soare si imbracaminte din tesaturi naturale, in culori deschise.

Beti doi-patru litri de apa pe zi, iar alimentatia trebuie sa fie saraca in grasimi.

Nu consumati in exces cafea si bauturi alcoolice.

Conform legii, angajatorii trebuie sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor cantitati suficiente de apa minerala.

Nu lasati copiii sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare si nu ii transportati pe distante lungi in vehicule fara climatizare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.