Pestera Muierilor, unul dintre cele mai fascinante monumente ale naturii de la noi, se afla sapata in pintecul masivului calcaros de pe raza comunei Baia de Fier (jud. Gorj) linga riul Galbenul, la o altitudine de 700 m. Se spune ca aici se petrec minuni si ca salile interioare, scobite in stinca, au efecte curative pentru anumite afectiuni. Femeile sterile pot ramine insarcinate dupa o vizita in "Pestera Muierilor". Admiratorii peisajelor alpine sositi de peste hotare au inca un motiv sa poposeasca intr-un loc salbatic, dar pitoresc, ce tine de lumea miracolelor.

"Pestera Muierilor" este o bijuterie din piatra, dantelata gratios de forta apelor de munte. Este cunoscuta sub aceasta denumire pentru ca era folosita ca ascunzatoare pentru femei, copii si batrini in timp ce barbatii mergeau la lupta pentru a-si apara vatra. De cum paseste vizitatorul inauntrul pesterii se simte altfel. Cei osteniti se invioreaza, oboseala piere ca si cind ar bea o cana de cafea tare, devin tonici si cu chef de viata. Persoane care sufera de afectiuni ca: astm bronsic, diabet, reumatism, dereglari hormonale, depresii, stress sau insomnii au declarat ca, dupa citeva ore petrecute in pestera, in decursul mai multor vizite, starea lor psihica s-a schimbat total, iar bolile care ii chinuiau pina atunci s-au ameliorat.

Corina este inginera, are 38 de ani si a fost diagnosticata in 2004 cu cancer de sin. Vestea a cazut ca o ghilotina peste ea si familie. Mult timp n-a fost in stare sa vorbeasca si sa mai spere ceva. Se gindea numai la sinucidere. Intr-o zi, insa, citiva prieteni, auzind de minunile care se petrec in "Pestera Muierilor", au dus-o, aproape cu forta, la Baia de Fier. Rezultatul a fost surprinzator: "Nu credeam o iota din ce spunea lumea, marturiseste femeia. Cind am ajuns in localitate simteam ca mor, nu puteam respira, aveam ameteli, abia terminasem o serie de citostatice. Afara era foarte cald, dar mie imi era cumplit de frig. Dirdiiam. Cum am intrat in pestera insa, m-a cuprins o stare de bine, nu-mi mai era frig, totul in sufletul meu incepea sa se linisteasca. Nu-mi pot explica nici acum ce se intimpla acolo. Cert e ca starea mea psihica s-a imbunatatit si, dupa operatia facuta la sin, am scapat de cancer. Eu nu spun ca aerul din pestera m-a vindecat de aceasta cumplita maladie, dar sint convinsa ca vizitele facute in regiunea aceea putin stranie, dar extraordinar de frumoasa, m-au scos din depresie si am putut lupta cu boala."

Daniela Bencze are "sterilitate secundara, ovare polichistice si uter fibromatos". Prima data, a ajuns la "Pestera Muierilor" in luna martie a.c.. I-a placut, s-a simtit excelent. Acum este gravida si bucuria ei nu are margini. La fiecare sfirsit de saptamina vine mereu aici impreuna cu sotul.

Pindita de vraci si vrajitoare

Pe toata distanta pesterii, exista formatiuni carstice: stalagmite, stalactite si coloane. Acolo unde lacrima pietrei picura incontinuu in acelasi loc, in 10 ani se depun 3 milimetri de coloana. In functie de formele pe care le iau, coloanele, stalactitele si stalagmitele din pestera capata denumiri interesante: "Orga", "Domul Mic", "Altarul", "Candelabrul mare".
Ajungind mai adinc, in pieptul muntelui, la "Sala Turcului" vizitatorii sint intimpinati de "Mos Craciun", "Cadina" sau de "Turc".

Aici aerul este umed si curat. Miroase a piatra si nu simti cind trece timpul. In "Sala Minunilor" se gasesc formatiuni carstice ce par sculptate de ingeri pusi pe sotii: "Soacra", "Japoneza", "Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici", "Coloana cu meduze", etc. Locuitorii din Baia de Fier spun ca minunile din "Pestera Muierilor" se intimpla din cele mai vechi timpuri si ca acolo este o zona sacra, pozitiva, care ii protejeaza. Uneori pestera este vizitata de vrajitoare sau vraci care iau apa ce se scurge de pe stalactite si o folosesc pentru diverse leacuri. "Cele mai puternice farmece de dragoste si de moarte e alea care se face cu apa din pestera!", explica o babuta care locuieste in catun.

"Pui buruieni luate din cimitir de Sinziene, o inima de corb, legaturile de la mort si cirpa cu care l-au sters rudele cu vin, faci descintece si ii dai muierii sau omului sa bea. Succesui e garantat!". Primarul Constantin Mihutescu e mindru de "Pestera Muierilor", dar crede ca faima acesteia se datoreaza mai mult frumusetii formatiunilor carstice:
"Nu stiu ce sa zic despre minuni sau vraji, fiecare crede ce vrea. Eu va spun ca, intr-o vara, au venit niste turisti englezi. Au ramas impresionati de pestera, dar si de peisajele care sint de jur-imprejurul localitatii Baia de Fier. Spuneau ca n-au vazut in viata lor atita frumusete la un loc si ca noi, romanii sintem foarte norocosi ca avem asa ceva."


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.