Pop-corn, snack sau chips sint citeva dintre varietatile de produse denumite sugestiv de americani "junk food" - "mincare de mizerie". Si se poate spune ca nu degeaba sint denumite astfel. Specialistii in chimie alimentara sustin ca modul in care sint preparate chips-urile ridica destul de multe probleme, in special pentru sanatatea copiilor, iar combinarea lor cu bauturi carbogazoase - in special cele care contin cofeina - agraveaza efectele.

De cele mai multe ori, chipsurile sint preparate prin imersare in baie de ulei. Aceasta combinatie reprezinta de fapt un amestec de amidon cu grasime. Daca grasimea a fost folosita in mai multe cicluri (acelasi ulei a fost prajit de mai multe ori - n.r.), apar peroxizi de grasimi periculosi. S-a dovedit de curind ca in prezenta grasimilor supraincinse, amidonul se transforma in acrilamida, o substanta care este cancerigena. Unele produse de acest gen au concentratia de acrilamida depasita de zeci si sute de ori. Una dintre modalitatile de preparare a chipsurilor este expandarea, ceea ce inseamna ca, in prezenta grasimii, amidonul se expandeaza, inglobeaza aer si alimentul rezultat capata un volum mai mare.

Un produs pe care atit copiii, dar si adultii il pot consuma cu incredere este pufarinul natural, fara zahar. Acesta este expandat fara sa fie pus in grasime, ceea ce il face mai usor de digerat. In cazul pufuletilor, enzimele digestive hidrolizeaza amidonul si astfel digestia acestuia este mult mai usoara. Pufuletii facuti din malai, fara prea multa sare, fara adaosuri, pot fi de asemenea consumati fara probleme, sustin specialistii in chimie alimentara.

O combinatie de-a dreptul nefericita si foarte nesanatoasa pentru alimentatia copiilor este cea dintre chipsuri si bauturi carbogazoase ce contin cofeina. Un copil care ingera aceasta combinatie maninca de fapt amidon, acid fosforic si cofeina. Copilul, fiind in crestere, are nevoie de proteine de buna calitate, de saruri minerale, de macro si micronutrienti. Chipsurile si bauturile carbogazoase care contin cofeina inseamna de fapt o alimentatie dezechilibrata profund din punct de vedere nutritional. Aceste bauturi si alimente ofera doar senzatie de satietate, pentru ca racoritoarele de acest tip au zahar (aproximativ 10-11 la suta), care se metabolizeaza rapid - daca nu este vorba de cele light, iar chipsurile au zahar lent - amidonul. De asemenea, cofeina din bauturile de acest fel are un efect usor anesteziant asupra mucoasei gastrice si combate astfel senzatia de foame.

Acrilamida, "cancerul" din prajeli

Dupa ce un studiu al specialistilor Autoritatii Nationale pentru Alimentatie din Suedia (SLV) arata ca piinea, cartofii prajiti si chips-urile contin cantitati mari dintr-o substanta cancerigena, numita acrilamida, noi cercetari efectuate de Food and Drug Administration (FDA) din SUA au confirmat rezultatele specialistilor suedezi.

Dupa cercetarile suedezilor, specialistii norvegieni si apoi cei britanici au confirmat la rindul lor concluziile anuntate. Conform acestor studii, in alimentele care contin fecule - substante derivate din amidon - se formeaza, in timpul prepararii termice, acrilamida. Printre cele mai raspindite alimente care contin fecule se numara tocmai piinea, cartofii, faina, porumbul, orezul, pastele fainoase si chips-urile. Coordonatorul studiului suedez, dr. Margareta Toernqvist, a precizat ca echipa de cercetatori a detectat un nivel de un microgram de acrilamida in 0,5 grame de chips-uri. Dr. Toernqvist estimeaza ca, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi, in lume, fiecare persoana consuma "de zeci de ori mai mult". Conform studiilor, nivelele estimate au fost de 980 de micrograme de acrilamida pe kilogram in cazul chips-urilor.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.